Ascultă Radio România Reșița Live

Caraşovenii participă la tradiția cârnaților de Nădlac, de la festivalul-concurs „D’ale Porcului”

Brandul de carne de porc 100% românesc s-a aliat cu diplomatul culinar Romana Rista într-un proiect de conservare a patrimoniului gastronomic multietnic și multicultural.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 noiembrie 2023, 21:31 / actualizat: 4 decembrie 2023, 18:56

Pentru promovarea specificului local, în cadrul festivalului-concurs „D’Ale Porcului”, eveniment desfășurat în perioada 2-3 decembrie 2023 în Oradea, echipa orașului arădean Nădlac este invitată să ofere un moment de „zestre culinară” cu cârnați şi boia de Nădlac și preparați din carne proaspătă de porc, crescut în România.

Acțiunea de diplomație culinară propusă de Romana Rista va avea loc între orele 13:30 și 14:30, la Festivalul-concurs „D’ale Porcului 2023”, care va avea loc în parcarea unui supermarket de pe Calea Aradului.

Ajuns la a zecea ediție, festivalul  „D’ale porcului” atrage anual concurenți din comunități locale din întreaga ţară, dar şi din Banat (n.r. şi din comunităţile croate din Caraş-Severin), dar și din țările învecinate și mii de vizitatori dornici să descopere tradițiile și savorile locale.

Faptul că un producător cu tradiție sprijină din mijlocul comunităților păstrarea tradițiilor, care încet-încet se pierd și la noi în țară, este o acțiune deosebit de importantă pentru conservarea patrimoniului culinar multietnic și multicultural care merită cunoscut public”, consideră Romana Rista, diplomat culinar. „Am propus această acțiune de „zestre culinară” – în cadrul noului proiect de diplomație culinară și lansez un apel la autenticitate la care tot mai multe companii cu tradiție din România și comunități locale ar putea să adere. Sunt onorată că echipa orașului Nădlac a răspuns invitației noastre. Astfel, specialitățile arădene, precum cârnații de Nădlac sau Salamul de Nădlac, cu boia de Nădlac și care se fac de peste 200 de ani în gospodăriile comunității slovace din județul Arad vor deveni și mai cunoscute și prețuite. Vă invit să veniți cu bucurie din toate colțurile țării la acest festival, iar despre bucatele din concurs pe care le voi juriza abia aștept să vă povestesc”, susține Romana Rista într-un interviu acordat în exclusivitate Radio Reşiţa.

În prezența publicului, Romana Rista va prezenta savuroșii cârnați de Nădlac din carne proaspătă de porc, pregătiți la fața locului de către echipa orașului arădean, arătând originea locală a rețetei, a materiei prime atent selecționate și a modului de preparare tradițional – care îi fac atât de speciali și apreciați și care îi transformă într-un adevărat brand local, cu mare potențial de a primi certificat de calitate europeană.

La festivalul-concurs „D’ale Porcului” organizat de Asociația Culturală D’ART Oradea intrarea este gratuită. Publicul va avea ocazia să participe la degustări de bucate tradiționale prezentate de echipele din concurs, precum cârnați, caltaboși și specialități, dar și toroș-pomana ăorcului, toate pregătite cu carne proaspătă de porc crescut în România.

Festivalul va găzdui și târgul de produse locale „Fain DIN(ing) Bihor”, precum și competiția locală de pălinci și distilate „Bihor Spirits”.

Diplomatul culinar – Romana Rista este cunoscut publicului sub brandul „Fata care Gătește cu Flori”, dar și prin seria de broșuri „Zestre Culinară” pe care a publicat-o în anii trecuți, demers prin care recuperează numeroase rețete tradiționale din toate colțurile României, dar și din țările vecine. Romana Rista se mândrește cu rădăcinile ei bănățene, multietnice. Îi puteti urmări activitatea și proiectele de conservare de patrimoniu și identitate culinară multietnică și multiculturală pe rețelele sociale.

Surse foto: ghidulbanatului.ro, Petru Lugojan

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin