Toamna – cel mai indicat anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi
Se apropie perioada în care pomii fructiferi intră în starea de repaus vegetativ. Toamna este cel mai indicat anotimp în care se plantează pomii fructiferi. Aceștia pot fi plantați până la primul îngheț.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 noiembrie 2024, 15:35 / actualizat: 5 noiembrie 2024, 20:23
De ce este indicat să plantăm pomii toamna? Pentru că aceștia nu mai sunt afectați de excesul de căldură și de secetă având timp să-și fixeze rădăcinile, iar ploile de toamnă asigură umiditatea necesară care de asemenea fixează rădăcinile.
Înainte de plantare este indicat să facem o desfundare a terenului cu o arătură de 50 cm, astfel încât solul să fie foarte bine afânat pentru ca rădăcinile să se dezvolte corespunzător. După această lucrare urmează săparea gropilor. Ar fi indicat să fie săpate cu câteva săptămâni înainte de plantare. Dimensiunile gropilor sunt de 40 pe 40 pe 40 cm, executate cu hârlețul.
„Știu că tehnologia a avansat, dar sfatul meu este dacă aveți timpul necesar și posibilitatea să săpați gropile tradiţional cu hârlețul„, a precizat pentru Radio Reşiţa inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc din Ticvaniu Mare.
Înainte de plantare se pune o lopată generoasă de mraniță peste care punem una din pământul scos din groapă. Înainte de plantat, pomii trebuie fasonați, adică înlăturăm rădăcinile rănite și toate celelalte le fasonăm astfel încât să fie la o dimensiune care să le ajute să se fixeze foarte bine pe sol. După fasonare urmează mocirlirea. Rădăcinile pomului trebuiesc foarte bine înmuiate într-un amestec de consistența smântânii, compus în părți egale din balegă proaspătă de vaci cu pământ galben și apă. Acest amestec asigură umiditate în jurul rădăcinilor și conduce la vindecarea rădăcinilor și aderența cu solul. Îi fixăm în groapă cu punctul de altoire deasupra nivelului solului, cu doi-trei cm orientat spre nord. Se toarnă pământ puțin câte puțin și se tasează ușor. Punem o cantitate, tastăm și tot așa până terminăm.
Pământul din jurul pomului trebuie tasat foarte bine astfel încât să nu apară goluri de aer, să nu degere peste iarnă. La final se face la baza tulpinii un mușuroi de pământ de 30-50 cm cu rolul de a proteja de îngheț peste iarnă. Acest mușuroi se desface în fiecare primăvară și repetăm acest proces doi-trei ani consecutiv. Distanțele de plantare în sistem intensiv și cel mai recomandat sunt următoarele: pruni, caişi și peri la 4m distanță între pomi pe rând și 5m între rânduri, cireş – 6 m distanță între pomi pe rând și 5 m între rânduri, iar la meri 3 m între pomi pe rând și 5 m între rânduri.
„Atenție la achiziționarea materialului săditor. Pomul să aibă unu-doi ani și o înălțime de cel puțin 1 m. Rădăcinile să fie foarte bine dezvoltate, fără răni, tulpina și rădăcina să fie cât mai bine hidratate. Atunci când alegeți soiurile vă rog să acordați o atenție sporită acestor aspecte„, a mai subliniat Nicoleta Anca Şmac-Vuc.
Sunt soiuri care au nevoie de alte soiuri polenizatoare ca să obțineți un rod cât mai bogat. De aceea ar fi recomandat să achiziționați pomii din pepiniere, acolo unde găsiți și persoane specializate în acest domeniu care vă pot ajuta cu sfaturi. Atenție și la alegerea terenului: să nu plantați pomii fructiferi în zone umbrite.
Sursa foto: agrointeligenta.ro