Temperaturile nocturne scăzute afectează livezile de caişi din Valea Caraşului. Pomicultorii le protejează cu perdele de fum
Nopţile reci cu temperaturi apropiate de zero grade şi chiar sub minus fac serioase probleme pomicultorilor din Valea Caraşului.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 21 martie 2024, 16:59 / actualizat: 21 martie 2024, 18:40
Potrivit inginerului horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc din comuna Ticvaniul Mare, de mai bine de o săptămână îşi protejează cu perdele de fum pomii din livadă. Cei mai expuşi sunt caişii la care până în prezent paguba la producţia viitoare de fructe este de până la 50%.
Celelalte specii de pomi sunt mai rezistente la temperaturile scăzute şi au depăşit cu brio momentul îngheţului, a mai precizat Nicolaeta Anca Şmac-Vuc pentru Radio Reşiţa.
„În această perioadă pomicultorii s-au confruntat cu nelipsitele brume și înghețuri târzii care, bineînțeles nu au trecut fără să producă pagube. Unele specii de pomi fructiferi au intrat deja în vegetație de câteva zile și cu sensibilitate mărită la cea mai timpurie specie, caisul la care a și fost afectată producția în proporție de 30-40 la sută, asta în condițiile în care în ultimele 4 nopți am generat perdele de fum în intervalul 3 – 8 dimineața, reușind să salvez mare parte din producție.
În noaptea de 19 spre 20 martie am întâmpinat probleme cu perdelele de fum asta pentru că atmosfera a fost foarte liniștită, vântul nu m-a ajutat deloc și fumul generat nu a acoperit suprafața de pomi; temperatura fiind în acea noapte de minus 3,5 grade.
La celelalte specii nu s-au produs pagube anul acesta, pomii au
pornit mult mai devreme în vegetație datorită temperaturilor ridicate din săptămânile trecute”.
Sursa foto: Nicoleta Anca Şmac-Vuc