[AUDIO] Seceta ar putea să reducă producția agricolă cu până la 15%, susţin experţii în domeniu, dar în Caraş-Severin NU sunt probleme
„Prognoza europeană pentru producţiile agricole în acest an nu este una bună pentru România. Experţii de la Bruxelles estimează acum scăderi de până la 15% a randamentelor la hectar, ceea ce pune mari probleme fermierilor. Recunoaştem că am avut un an agricol anterior bun, dar nu excepţional, aşa că nimeni nu poate spune că şi-a revenit financiar după dezastrele anterioare. În aceste condiţii suntem îngrijoraţi de estimarea conform căreia fermierii ar putea obţine anul acesta, în medie, puţin peste 4 tone de grâu la hectar. Este o scădere, şi vorbim de medie, de aproape 10 procente faţă de anul trecut. Cât priveşte orzul, producţia medie la hectar s-ar putea reduce cu 15%, iar cea de orez cu 12%. Dacă nu plouă, producţiile vor fi şi mai mici”, susţin reprezentanţii AFR într-o analiză transmisă AGERPRES.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 aprilie 2022, 12:08 / actualizat: 19 aprilie 2022, 22:05
Chiar dacă Asociaţia Fermierilor din România susține că producţia medie la hectar la principale culturi ar putea înregistra în acest an o scădere de până la 15%, din cauza secetei persistente la nivel naţional, specialiştii cărăşeni spun că fenomenul nu ameninţă în niciun fel agricultura judeţului. Adjunctul Direcţiei pentru Agricultură, Adina Bâte pentru Radio Reşiţa:
Adina Bâte a mai subliniat că, pe raza judeţului Caraş-Severin au fost însămânţate în această primăvară peste 27 de mii de hectare cu cereale şi plante tehnice, răsărite şi înfrăţite în prezent.
În 2021, România a înregistrat o producţie totală de cereale de 27,19 milioane de tone, cu aproape 50% mai mare decât în 2020, în principal datorită creşterii randamentelor la hectar.
În acest an, însă, România s-a confruntat încă din ianuarie cu condiţii mai secetoase decât în mod obişnuit, în special în jumătatea estică, unde precipitaţiile au fost, local, cu până la 80% sub media pe termen lung.
„Nu ne rămâne decât să aşteptăm ploaia, pentru că sistemele de irigaţii în România sunt insuficiente. Sigur că Asociaţia Fermierilor din România salută recenta iniţiativă guvernamentală de modificare a legii irigaţiilor, care ar trebui să permită fermierilor să-şi înfiinţeze microsisteme de irigare. Dar să nu uităm termenul „micro”, iar asta nu rezolvă marea problemă – lipsa apei. Este bine, spunem noi, că vor fi reduse demersurile pe care ar trebui să le facem într-o astfel de iniţiativă. Şi aici vorbim de depunerea de către noi, fermierii, a unei cereri de înfiinţare a sistemului, urmând ca ANIF să obţină toate avizele şi autorizaţiile necesare”, arată AFR.
Reprezentanţii asociaţiei consideră că într-o astfel de situaţie mai rămâne de rezolvat și o mare problemă, cea a banilor, pentru că sunt încă prea puţini fermierii care îşi permit singuri înfiinţarea de sisteme de irigaţii, chiar şi la nivel micro.
Sursa: puterea.ro