Punctele gastronomice locale câştigă teren în Caraş-Severin
În Caraş-Severin creşte interesul pentru punctele gastronomice locale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 2 februarie 2024, 15:30
Peste 40 de producători agricoli şi-au manifestat dorinţa privind înfiinţarea unor astfel de entităţi pe raza UAT-urilor unde locuiesc şi îşi desfăşoară activitatea, a declarat pentru Radio Reşiţa consilier superior în cadrul Oficiului de dezvoltare montană Oraviţa, Georgel Loga:
„La inițiativa producătorilor am luat legătura cu primăriile Ciclova Română, Coronini și Sasca Montană unde domnii primari care reprezintă interesele locuitorilor din comunele respective ne-au oferit tot sprijinul de a organiza cursuri de pregătire pentru înființarea și funcționarea acestor puncte gastronomice locale. Cursurile vor începe în luna martie şi se vor desfășura în funcție de numărul de participanți, minim 15 producători care dețin exploatații.
Din cele trei UAT-uri sunt peste 40 de producători, iar cursurile se vor face la sediile primăriilor, sunt gratuite şi solicitanții trebuie să depună la ODM Oraviţa: o cerere, o copie după buletin și să aibă neapărat o exploatație agricolă fiindcă produsele care se servesc în cadrul punctului gastronomic local trebuie să provină din exploatația proprie sau din alte exploatații care sunt avizate din punct de vedere sanitar-veterinar„.
În prezent pe raza judeţului Caraş-Severin există 5 puncte gastronomice locale la: Borlova, Caraşova, Ilidia, Prigor şi Slatina Nera.
Punctul Gastronomic Local (PGL) este o unitate de valorificare a producţiei primare locale, situată într-o localitate rurală, unde se prepară şi se servesc produse alimentare, după reţete specifice zonei, direct către consumatorul final, pentru un număr maxim de 15 persoane simultan.
Sursa foto: agrointeligenta.ro