Primele roșii românești ajung în piețele din Caraş-Severin imediat după Paște. Legumicultorii din Dolj se pregătesc intens
După sărbătorile pascale, consumatorii se vor putea bucura de primele roșii românești din acest an. Legumicultorii din județul Dolj, recunoscuți pentru tradiția în cultivarea legumelor, anunță că roșiile crescute în serele încălzite vor fi disponibile pe tarabele din piețe imediat după Paște.

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 aprilie 2025, 12:07
„Venim din comuna Desa, județul Dolj, cu răsaduri de roșii, ardei și vinete – primele apărute pe piața din Reșița. Avem mese rezervate aici de mai mulți ani. Firul de răsad se vinde cu 2 lei, dar pentru cantități mai mari, negociem. Momentan este cam frig și lumea nu prea cumpără. Noi le-am crescut în sere, la căldură, și vom rămâne aici până spre sfârșitul lunii mai. După Paște, începem să aducem și roșiile coapte din serele noastre încălzite. Vrem să fim primii pe piață„, a declarat unul din producători.
Cultivatorii beneficiază și în acest an de sprijin financiar din partea statului, prin intermediul programului Tomata, derulat de Direcția pentru Agricultură. Deși valoarea subvenției a fost redusă față de anii trecuți, ajutorul rămâne important pentru micii fermieri.
„În fiecare an accesăm subvențiile oferite. Anul acesta primim 1.500 de euro pentru fiecare mie de metri pătrați cultivați. Este mai puțin față de anul trecut, când suma era de 3.000 de euro, dar ne ajută oricum. Toate costurile au crescut, dar Doamne ajută, suntem mulțumiți și cu atât, pentru că aşa investiția noastră este mai mică”, a mai adăugat legumicultorul.
În România, producția de roșii în spații protejate este susținută prin subvenții guvernamentale. Potrivit statisticilor, aproximativ 17.000 de hectare sunt cultivate anual cu roșii în țara noastră, reprezentând sub 2% din suprafața totală cultivată în Uniunea Europeană.
Foto: arhiva
Urmărește-ne și pe Google News
Acest articol este proprietatea Radio România Reșița și este protejat de legea drepturilor de autor. Reproducerea integrală sau parțială a conținutului este permisă doar cu acordul scris al editorului. Pentru solicitări de republicare, vă rugăm să ne contactați la redactie@radioresita.ro