Porcul sacrificat în gospodărie, în familie se consumă!
Legea porcului se află deja la Camera Deputaților, care este for decizional, a anunțat Mihai Ponea, vicepreședintele Autorității Naționale Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor. Noua lege nu va interzice sacrificarea porcului în gospodăriile țărănești atâta timp cât acesta este sacrificat pentru consumul familiei, nu pentru vânzare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 noiembrie 2021, 14:28
Pentru vânzarea legală a porcilor vii sau a cărnii de porc, micul crescător sau țăranul are nevoie de acte sanitare-veterinare pentru porcii scoși la vânzare, de control sanitar-veterinar, de examene ante și post mortem. Altfel, vânzarea porcului este ilegală.
„Încercăm să îngrădim şi să stârpim acest comerţ, trafic şi mişcare ilegală a porcilor. Se vorbeşte de ceva timp de o astfel de Lege a porcului, dar nu este o măsură uşoară pentru că afectează milioane de români, în condiţiile în care consumul cărnii de porc este o tradiţie în România. Şi eu îmi doresc ca de Crăciun să-mi sacrific porcul în curte, la bunicii mei, dar să-l consum eu cu ei acolo. Vrem să eliminăm de sub această umbrelă pe acei 20.000 de escroci care pozează în mici fermieri, care de fapt au sute de porci şi îi vând ilegal în toată ţara, fără control sanitar-veterinar, fără examene ante şi post mortem la carne cât şi la animal şi difuzează pesta porcină africană pe teritoriul României. Aceştia provoacă mari daune materiale şi sociale. Noi avem o cultură în creşterea şi consumul cărnii de porc în gospodărie şi nu vrem să interzicem acest lucru. Dacă sacrifică porcul şi îl mănâncă cu familia lui nu este niciun risc, dar unii vând ilegal porci în toată ţara„, spune vicepreședintele ANSVSA.
El a adăugat că Legea porcului a ajuns la Camera Deputaților, care este for decizional. Concret, odată votată legea în Camera Deputaților, va merge la promulgare la președintele României. Noua lege nu interzice sacrificarea porcului în gospodăria țărănească, dar, atenție, porcul poate fi sacrificat doar pentru consumul propriu, nu pentru vânzare.
„Este foarte important să ştie românul că nimănui nu-i va fi interzis să-şi crească porcul şi să-l mănânce acasă cu familia lui, să-l taie tradiţional de Crăciun, aşa cum a făcut-o până acum„, a spus Mihai Ponea.
Sursa: agroinfo.ro