Ascultă Radio România Reșița Live

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Ziua agriculturii ecologice din România va fi marcată marţi, 15 octombrie la nivel naţional prin organizarea de târguri şi prezentări de produse certificate.

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 octombrie 2024, 14:46 / actualizat: 15 octombrie 2024, 16:08

La nivelul judeţului Caraş-Severin, agricultura ecologică este practicată de 267 de fermieri pe o suprafaţă de peste 4 mii de hectare.

Potrivit adjunctului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Adina Bâte, majoritatea fermierilor din Caraş-Severin sunt din: Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea şi Teregova.

Rolul produselor ecologice este de a produce hrană sigură, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător, prin utilizarea sustenabilă a resursele naturale, a mai subliniat pentru Radio Reşiţa Adina Bâte.

În data de 15 octombrie sărbătorim Ziua agriculturii ecologice în România. Rolul agriculturii ecologice este de a produce hrană sigură și nutritivă, protejând în același timp mediul înconjurător și utilizând sustenabil resursele naturale, asigurând un sistem alimentar sănătos pentru România și disponibilități de alimente certificate ecologic, cu valoarea adăugată mare.

Principala dificultate în dezvoltare agriculturii ecologice este legată de conștientizarea scăzută a consumatorilor cu privire la beneficiile producții ecologice pentru sănătate, climă și mediu. Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. În perioada de producție, la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanților și a pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creștere activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.

Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla națională și logo-ul comunitar pot avea încredere că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producție ecologică și produsul respectă regulile de producție ecologică„.

Sursa foto: agrointeligenta.ro

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti