Ascultă Radio România Reșița Live

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Ziua agriculturii ecologice din România va fi marcată marţi, 15 octombrie la nivel naţional prin organizarea de târguri şi prezentări de produse certificate.

Peste 260 de fermieri „ecologici” în 5 comune din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 octombrie 2024, 14:46 / actualizat: 15 octombrie 2024, 16:08

La nivelul judeţului Caraş-Severin, agricultura ecologică este practicată de 267 de fermieri pe o suprafaţă de peste 4 mii de hectare.

Potrivit adjunctului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Adina Bâte, majoritatea fermierilor din Caraş-Severin sunt din: Armeniş, Bolvaşniţa, Cornereva, Domaşnea şi Teregova.

Rolul produselor ecologice este de a produce hrană sigură, protejând în acelaşi timp mediul înconjurător, prin utilizarea sustenabilă a resursele naturale, a mai subliniat pentru Radio Reşiţa Adina Bâte.

În data de 15 octombrie sărbătorim Ziua agriculturii ecologice în România. Rolul agriculturii ecologice este de a produce hrană sigură și nutritivă, protejând în același timp mediul înconjurător și utilizând sustenabil resursele naturale, asigurând un sistem alimentar sănătos pentru România și disponibilități de alimente certificate ecologic, cu valoarea adăugată mare.

Principala dificultate în dezvoltare agriculturii ecologice este legată de conștientizarea scăzută a consumatorilor cu privire la beneficiile producții ecologice pentru sănătate, climă și mediu. Agricultura ecologică este o metodă agricolă care urmărește să producă alimente utilizând substanțe și procese naturale. În perioada de producție, la fermă se interzice utilizarea organismelor modificate genetic, a fertilizanților și a pesticidelor de sinteză, a stimulatorilor și regulatorilor de creștere, a hormonilor, antibioticelor. În etapa de procesare a alimentelor se interzice folosirea aditivilor alimentari, a substanțelor complementare și a substanțelor chimice de sinteză pentru prepararea alimentelor ecologice.

Agricultura ecologică are o contribuție majoră la dezvoltarea durabilă a agriculturii, la creștere activităților economice cu o importantă valoare adăugată și la sporirea interesului pentru dezvoltarea spațiului rural.

Consumatorii care cumpără produse care poartă sigla națională și logo-ul comunitar pot avea încredere că cel puțin 95% din ingredientele produsului au fost obținute în conformitate cu metoda de producție ecologică și produsul respectă regulile de producție ecologică„.

Sursa foto: agrointeligenta.ro

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin
Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin
Agricultură luni, 18 noiembrie 2024, 11:31

Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin

Declinul apiculturii cărăşene, sporeşte disperarea crescătorilor de albine din judeţ. Dacă în anii precedenţi apicultorii au avut totuşi...

Disperare în rândul apicultorilor din Caraş-Severin: Producţia de miere într-un continuu declin
Agricultură miercuri, 13 noiembrie 2024, 11:46

AFIR: Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații în exploataţiile agricole, lansat în dezbatere publică

AFIR – Agenția pentru Finanțarea Investițiilor Rurale a publicat în consultare publică Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de...

AFIR: Ghidul solicitantului pentru achiziții simple de echipamente pentru irigații în exploataţiile agricole, lansat în dezbatere publică
Agricultură duminică, 10 noiembrie 2024, 12:20

Termen prelungit pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor

Termen prelungit cu o săptămână pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor. Potenţialii beneficiari pot depune cereri până în 18...

Termen prelungit pentru ajutorul de minimis oferit legumicultorilor
Agricultură vineri, 8 noiembrie 2024, 21:08

În Caraş-Severin campania semănăturilor de toamnă a ajuns la final

Din punct de vedere agricol, deşi secetos, anul 2024 a fost unul extrem de bogat în cea ce priveşte producţia legumelor şi a fructelor. La...

În Caraş-Severin campania semănăturilor de toamnă a ajuns la final
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 21:34

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate

Legumicultorii trebuie să se grăbească dacă vor să beneficieze de programele de minimis destinate culturii legumelor în spaţii protejate....

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate