Muncă multă, beneficii puţine pentru legumicultorii din Caraş-Severin. Culturile în spaţii protejate nu mai prezintă interesul de altădată
Variaţiile mari de temperatură resimţite de la un an la altul, nu mai aduc rezultatul scontat legumicultorilor din Caraş-Severin, fapt pentru care aceştia nu mai aplică în număr mare la programele de ajutor de stat puse la dispoziţie de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 31 august 2023, 15:18
Conform adjunctului Direcţiei judeţene pentru Agricultură, Adina Bâte, faţă de anul trecut, culturile de cartof şi usturoi sunt tot mai puţin interesante pentru legumicultorii cărăşeni:
„În programul de susținere a producției de cartofi de consum s-au înscris 22 de producători agricoli, având o suprafață totală de 21.22 hectare. Valoarea ajutorului de minimis care se acordă beneficiarului este demaximum 200 euro pe hectar, reprezentând contravaloarea în lei. În programul de susținere a producției de usturoi s-au înscris 5 producători agricoli, având o suprafață totală de 8.33 hectare,valoarea ajutorului de minimis care se acordă fiind de 3 mii de euro pe hectar, reprezentând contravaloarea în lei„.
Adina Bâte a mai subliniat că, anul acesta în Programul Tomata, doar 15 legumicultori din cei 25 înscrişi au fost eligibili la plăţile acordate de ministerul de resort, iar la usturoi, din cei 5, niciunul.
Potrivit aceleiaşi surse, anul trecut în Programul Cartoful au aplicat 15 legumicultori, iar la usturoi, 6 din care doar 3 au beneficiat de sumele acordate.
Sursa foto: agrostandard.ro