Menținerea celei mai întinse sălbăticii din Europa în Carpații de sud-vest pentru bunăstarea comunităților, obiect de discuţie în cadrul comitetului de masiv din Hunedoara
Întrunirea comitetelor de masiv Retezat, Munții Banat și Poiana Ruscă s-a desfăşurat în cursul săptămânii trecute în localitatea Sarmizegetusa din judeţul Hunedoara.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 septembrie 2024, 16:49
În cadrul întrunirii au fost discutate direcțiile strategice pentru dezvoltarea integrată a zonei montane, cu accent pe dezvoltarea sustenabilă și protecția mediului.
Un punct important pe ordinea de zi a fost analiza propunerilor de modificare a Hotărârii Guvernului nr. 332/ 2019, privind stabilirea componenței, atribuțiilor și responsabilităților comitetelor de masiv și Consiliului Național al Muntelui, astfel încât aceste structuri să poată funcționa și mai eficient în sprijinul comunităților montane.
De asemenea, a fost prezentat stadiul proiectului „Peisajul din Carpații de sud-vest. Menținerea celei mai întinse sălbăticii din Europa – pentru bunăstarea comunităților”, un proiect de conservare finanțat de Cambridge Conservation Initiative, în cadrul Endangered Landscapes & Seascapes Programme (Programul Peisajelor Terestre și Marine Periclitate).
Proiectul desfășurat între octombrie 2023 și aprilie 2025, are ca obiectiv protejarea peisajului din Carpații de sud-vest cu sprijinul comunităților locale.
Comitetele de masiv, constituite în conformitate cu Legea nr. 197/ 2018 – Legea muntelui, joacă un rol esențial în aplicarea politicilor și strategiilor de dezvoltare durabilă și protecția mediului în zona montană, în beneficiul locuitorilor și al naturii. Prin activităţile derulate în comun de către instituţiile şi ONG-urile partenere, comitetele urmăresc valorificarea resurselor naturale și umane, sprijinirea creșterii nivelului de trai și stabilităţii populației montane, menținând totodată echilibrul ecologic și identitatea culturală a comunităților.
Pentru Radio Reşiţa, adjunctul Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană Caraş-Severin, Adina Bâte:
„Făcând parte din comisia tehnică a comitetului de masiv din grupa de munți ai Banatului și Poiana Ruscă a cărui președinte este Ioan Popa – primarul municipiului Reșița, am avut privilegiul de a participa în data de 16-17 septembrie în județul Hunedoara la ședința reunită a comitetelor de masiv Retezat și Munții Banatului și Poiana Ruscă.
Avem nouă masive muntoase în țară pe grupe de munți și județele Caraș-Severin, Timiș și Hunedoara fac parte din grupa Munții Banatului și Poiana Ruscă din masivul Carpații Occidentali care cuprinde şi munţii: Semenic, Almăj, Aninei şi Docnecei, Domogled, Muntele Mic. Ţarcu face parte din grupa Retezat- Godeanu.
Această ședință a fost convocată cu prilejul zilei muntelui care se desfășoară anual pe data de 14 septembrie, dar și în baza parteneriatului dintre Agenția Națională a Zonei Montane și coaliția Natura 2000 cu referire la proiectul „Peisajul din Carpații de sud-vest, menținerea celei mai întinse sălbăticii din Europa pentru bunăstarea comunităților”, proiect care acre ca obiectiv conservarea peisajului din zona Carpaților de sud-vest cu sprijinul și în beneficiul comunităților locale și se desfășoară în perioada octombrie 2020 și aprilie 2025. S-a mai discutat și despre propunerea de modificare a hotărârii de guvern 332/ 2019 privind stabilirea componenței atribuțiilor și responsabilităților comitetului de masiv și ale consiliului național al muntelui, astfel încât activitatea acestor organisme să fie cât mai eficientă și să se reflecte activ în comunitățile din mediul montan„.
Sursa foto: Prefectura Caraş-Severin