În Caraş-Severin programul Tomata a fost redus la jumătate: Doar 15 din cei 25 de legumicultori au reuşit să-l încheie la timp
Programul Tomata, în sesiunea de anul acesta a promis mult şi a realizat puţin pentru că mai mult de jumătate dintre legumicultorii cărăşeni, înscrişi în acest proiect nu s-au putut încadra în criteriile şi termenele impuse.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 iulie 2023, 16:19
Am făcut un tur al pieţelor şi am stat de vorbă cu trei producători de tomate din comuna cărăşeană Fârliug, un important bazin legumicol al Banatului de Munte:
Aţi ascultat trei dintre producătorii de tomate din comuna cărăşeană Fârliug cu mulţumirile şi mai ales nemulţumirile pe care le au, dar şi cu problemele cu care se confruntă şi care, în ansamblu, le încetinesc procesul de producţie.
Şi pentru că termenul de valorificare al tomatelor pe piaţă a fost prelungit cu 15 zile de la data iniţială, adică de la întâi iulie şi până în 15 iulie, nici în acest interval, dat răgaz legumicultorilor de Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale din cauza temperaturilor fluctuante, din această primăvară şi a termenului scurt de desfacere a roşiilor pe piaţă, aceştia nu au reuşit să se încadreze, a declarat pentru radio Reşiţa adjunctul Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte:
„Din cei 25 de legumicultori înscrişi în programul de susţinere a producţiei de tomate în spaţii protejate pentru anul 2023 şi în urma controlului efectuat de reprezentanţii Direcţiei Agricole şi APIA cu privire la suprafaţa şi la evaluarea producţiei de tomate înainte de recoltare, doar 15 au reuşit valorificarea în termenul stabilit. Până în data de 18 iulie inclusiv îi aşteptăm la sediul instituţiei cu documentele justificative, precum şi copia registrului de evidenţă al tratamentelor cu produse de protecţia plantelor, avizat de Oficiul Fitosanitar Judeţean„.
Adina Bâte aminteşte legumicultorilor că, ajutorul de minimis este de 3 mii de euro pentru fiecare beneficiar eligibil care valorifică minimum 3 kg de roşii de pe fiecare metru pătrat din cei 1000 cultivaţi în spaţii protejate, sere sau solarii.