Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Varza de toamnă – leguma anotimpului rece, inundă pieţele din Caraş-Severin

Varza cunoscută și sub denumirea de curechi, este o legumă comestibilă, verde sau roșie, una din cele mai vechi cunoscute de om. Era cunoscută în rândul alchimiștilor drept materia primă a alimentelor.

[FOTO] Varza de toamnă – leguma anotimpului rece, inundă pieţele din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 octombrie 2021, 11:53 / actualizat: 7 octombrie 2021, 14:16

Varza este apreciată încă din antichitate: Marcus Gavius Apicius, cunoscut gastronom roman şi cel mai popular autor de cărţi de bucate, obişnuia să folosească varza în nenumărate reţete. Cultura de varză este pomenită pentru prima dată în anul 600 Î.Chr. în literatura greacă.

Din punct de vedere botanic, varza face parte din familia cruciferelor. În cei peste 3000 de ani de cultură, au fost create nenumărate soiuri de varză obţinute prin încrucişări şi devieri din varza salbatică. Varza albă, varza roşie, varza ascuţită, wirsing, varza de China, însă şi conopida şi cele înrudite, precum: broccoli, gulia, napul, chiar şi ridichile aparţin aceleiaşi familii.

Varza este o legumă importantă pentru valoarea sa alimentară răspândită și cultivată în întreaga lume. Varza de toamnă se poate răsădi la sfârșitul lunii iulie începutul lunii august în grădină intr-un loc cu o bună expunere la soare și cu o bună circulație a aerului. La cultivarea verzei terenul nu se fertilizează, este indicat să se facă o fertilizare abundentă culturii premergătoare. Pentru cultivarea verzei de toamnă bune premergătoare sunt mazărea și fasolea, lasă terenul liber și bogat în azot la sfârșitul lunii iunie.

Atunci când vă apucaţi să puneţi varză la murat pentru la iarnă eeste bine să știţi că nu toată este bună pentru a fi conservată. Pentru a fi bună la sarmale,trebuie să aveţi grijă la ce alegeţi, spune producătorul Denisa Sonia Beg din comuna Fârliug, judeţul Caraş-Severin. Varza trebuie să fie din recolta de toamnă, cu frunza mai fină, mult mai subțire decât cea de vară. Căpățânile trebuie să fie îndesate, pline, iar frunzele ferme și neatacate de boli ori de insecte. Pentru sarmale, cea mai bună trebuie să aibă frunzele subțiri și fine, cu nervuri cât mai mici, ca să poată fi rulată uşor cu compoziția din carne. Atât varza plată, cât și cea rotundă, sunt 100% bune pentru murat.

Dimensiunea căpăţânii contează şi ea. Aceasta trebuie să aibă maximum 20 de centimetri în diametru dar nu mai mică de zece. Apoi, primele două, trei straturi de frunze trebuie îndepărtate neapărat pentru că acestea sunt fie deteriorate de la transport, fie de la insecte.

Mirosul respingător al verzei murate, determină pe unii să evite să o consume. Legăturile de sulf sunt cele vinovate de mirosul neplăcut, care se dezvoltă abia în timpul pregătirii la cald. Temperatura ridicată este cea care activează enzimele din conţinut, care separă moleculele de sulf zaharisit, iar varza începe să capete aroma obişnuită.

Cu cât perioada de pregătire este mai lungă, cu atât sunt emanate mai multe molecule. Prin adăugarea de oţet, nuci sau lămâie, aroma poate fi îmbunătăţită simţitor, susţin specialiştii.

Varza albă este bogată în vitamine, mai ales în provitamina A, vitaminele C şi E, dar şi în fibre, elemente care asigură sănătatea celulelor. Vitaminele B1, B2, B3, B5, B6, B9 sunt şi ele foarte bine reprezentate.  Fibrele sunt compuse în cea mai mare parte din celuloză, iar gama de minerale este formată din calciu, magneziu, fier, dar şi oligoelemente precum iod, cupru, mangan, sulf.  De exemplu, consumul a 200 de grame de varză asigură necesarul zilnic de vitamina E şi vitamina A. De asemenea, varza roşie conţine o cantitate de antioxidanţi de patru ori mai mare decât varza albă şi de 6-8 ori mai multă vitamina C.

Surse: facebook beg denisa sonia, wikipedia, alphega-farmacie.ro

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate
Agricultură miercuri, 6 noiembrie 2024, 21:34

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate

Legumicultorii trebuie să se grăbească dacă vor să beneficieze de programele de minimis destinate culturii legumelor în spaţii protejate....

DAJ Caraş-Severin: Termen limită pentru depunerea cererilor la programele destinate culturilor de legume în spaţii protejate
Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon
Agricultură luni, 4 noiembrie 2024, 16:19

Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon

Deşi statisticile la nivel naţional arată că, producția de varză a fost mai slabă anul acesta din cauza secetei, în Banat nu a fost deloc...

Varza românească – cea mai căutată legumă de sezon
Toamna – cel mai indicat anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi
Agricultură luni, 4 noiembrie 2024, 15:35

Toamna – cel mai indicat anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi

Se apropie perioada în care pomii fructiferi intră în starea de repaus vegetativ. Toamna este cel mai indicat anotimp în care se plantează pomii...

Toamna – cel mai indicat anotimp pentru plantarea pomilor fructiferi
Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă
Agricultură joi, 31 octombrie 2024, 15:12

Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă

Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă. Peste 140 de fermieri vor fi despăgubiţi. O comisie tehnică de...

Aproape 3.000 de hectare din Caraş-Severin au fost afectate de secetă
Agricultură sâmbătă, 26 octombrie 2024, 18:00

Târgul produselor tradiţionale la Cornereva

La Cornereva va avea loc în acest sfârşit de săptămână, Târgul produselor tradiţionale. Duminică, 27 octombrie începând cu ora 9.00, pe...

Târgul produselor tradiţionale la Cornereva
Agricultură vineri, 25 octombrie 2024, 12:00

Roadele toamnei se adună, în acest sfârşit de săptămână, la Târgul Neuwerk-ului din Bocşa

Toamna se culeg roadele şi la Bocşa, pentru că sâmbătă, 26 respectiv duminică, 27 octombrie cei interesaţi de produse direct de la...

Roadele toamnei se adună, în acest sfârşit de săptămână, la Târgul Neuwerk-ului din Bocşa
Agricultură luni, 21 octombrie 2024, 11:12

Produse tradiţionale din şpais la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara

Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara va găzdui în zilele de 26 şi 27 octombrie, între orele 10.00 și 18.00, târgul de produse...

Produse tradiţionale din şpais la Muzeul Satului Bănăţean din Timişoara
Agricultură sâmbătă, 19 octombrie 2024, 09:14

Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte la Băile Herculane

Anual FESTIVALUL RĂCHIEI DIN BANAT are loc la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie în oraşul-staţiune Băile Herculane din...

Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte la Băile Herculane