Festivalul Răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banatul de Munte la Băile Herculane
Anual FESTIVALUL RĂCHIEI DIN BANAT are loc la sfârșitul lunii octombrie – începutul lunii noiembrie în oraşul-staţiune Băile Herculane din Caraş-Severin. Ediţia de anul acesta se va desfășura pe parcursul a două zile, mai exact în 19 şi 20 octombrie 2024.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 octombrie 2024, 09:14 / actualizat: 25 octombrie 2024, 16:41
Pentru Radio Reşiţa directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, Dan Mirea:
La eveniment au fost prezenţi producători de răchie și de bucate tradiționale din întregul județ, respectiv din: Valea Bistrei, Valea Timișului, Valea Carașului, Valea Almăjului și din Clisura Dunării cu răchie din prună, măr, cireașă, gutuie, pară și smochine.
Zona Banatului de Munte este recunoscută pentru răchia care se produce aici. Căzănarii spun că răchia lor nu trebuie comparată şi confundată cu pălinca din Ardeal. Aici se face o răchie mai moale, de 30-40 de grade alcool, plăcută la gust, care poate fi consumată fără să te ardă pe gât.
Care a fost atmosfera în Parcul Central din Băile Herculane aflaţi aici:
Festivalul răchiei şi al bucatelor tradiţionale din Banat este un eveniment de marcă cu ştate vechi în rândul târgurilor de profil din România, manifestare ce evoluează pozitiv de la un an la altul în favoarea organizatorilor şi mai ales a producătorilor, afirmă purtătorul de cuvânt al Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană, Liviu Munteanu:
Festivalul Răchiei din Banat este organizat de Centrul Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale cu sprijinul Consiliului Judeţean, Primăria Băile Herculane și al Asociaţiei producătorilor de răchie din Banat.
Organizatorii invită la degustarea răchiei din Banat, dar şi a bucatelor tradiţionale. La acestea se adaugă folclorul pentru că sâmbătă, 19 octombrie şi duminică, 20 octombrie de la ora 12.00, pe scena din Parcul Central vor urca nume mari ale muzicii populare din Banat, a mai subliniat directorul Centrului Județean pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale Caraş-Severin, Dan Mirea: