Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști
Fermierii se pregătesc intens pentru Paști, iar primii miei din Banat au început deja să apară. Crescătorii estimează că până la sărbători, mieii vor atinge greutatea ideală de peste 20 de kilograme, fiind gata pentru sacrificare.
Prognoze pentru prețuri și cerere
Articol editat de Gerhard Chwoika, 27 ianuarie 2025, 11:34 / actualizat: 27 ianuarie 2025, 12:51
Prognoze pentru prețuri și cerere
Deși prețurile mieilor de Paști nu au fost încă stabilite, crescătorii iau în calcul creșterea costurilor de producție. Până atunci, accentul rămâne pe asigurarea unei creșteri optime pentru miei, astfel încât să fie gata pentru sacrificare sau prăsilă la momentul potrivit.
Fătările timpurii, adaptare la cerințele pieței de Paști
La fermierii din zona de munte, fătările au început de la sfârşitul lunii decembrie.
„Inițial, tradiția este undeva în ianuarie-martie. Dacă mă raportez la zona noastră, în ianuarie încep fătările. Fermierii s-au mutat și ei cu o lună pentru că Paștele este undeva în 20 aprilie. Și au mutat și ei monta mai devreme, ca să aibă miei mai mari până la Paști„.
Cum sunt îngrijiți mieii în primele săptămâni de viață?
„Au început fătările. Până acum, este totul în regulă, fată la timp. Dacă nu se întâmplă nimic deosebit, imediat după fătare, mamele ovine au luat mirosul, gustul și nu-i mai desparte nimic. Mieii rămân lângă mamă până când îi înţărcăm. Sun două motive: fie îi vindem și merg la Paşti pe mesele oamenilor, fie îi îngrăşăm şi îi ţinem pentru mărirea turmei şi-atunci ei urmează altă alimentație, a declarat pentru Radio Reșița, fermierul Mihai Sprânceană din Ţerova.
„Măsuratul oilor” – tradiție și evaluare după iarnă
De regulă mielul este luat de lângă oaie în preajma Paştilor, indiferent din ce motiv, că-i pentru tăiere sau pentru prăsilă. Dar de regulă la 1 Mai, când se scot oile pe pășune și se măsoară.
Măsuratul oilor este o tradiție, are semnificațiile sale. Este un moment al bilanțului. Se vede cum ai ținut oaia în timpul iernii. Practic se vede ce ai muncit iarna cu oile, cât de bine le-ai întreținut, cât de bine le-ai tratat, cât de bine le-ai hrănit. În funcție de asta ai și roadele în anul care urmează.
În zilele în care nu este zăpadă şi anul acesta nu a prea fost mai deloc, le scoatem, dar nu neapărat ca să mănânce la pășune, ci mai mult pentru plimbare, pentru mișcare. Mieii nu ies afară, iar dacă chiar îi scoatem doar când încep să crească şi doar aici în în jur. Nuu plecăm cu ei mai departe pentru că vrem să se hrănească cum trebuie, să fie sănătoși, să nu ia boli.
În primele 2 săptămâni nu primesc decât lapte de mamă pentru că așa e bine și așa e normal, iar oile au lapte. Noi în fiecare zi stoarcem oile pentru că nu toți mieii reușesc să le stoarcă, să bea tot laptele și atunci se strică la pulpă. Iar după 2 – 3 săptămâni, când încep să crească și au nevoie de mai multă hrană, le dăm niște concentrate speciale pentru a le ajuta la creștere şi nu pentru îngrășare.
Mult mai târziu primesc altfel de aliment. Dar după 2-3 săptămâni primesc un aliment de creștere, un nutreț combinat sănătos care îi ajută să crească, nu să se îngrașe.
La sfârșitul lunii ianuarie fătările continuă. Acum chiar suntem în perioada în care fată bine, cred că în următoarea săptămână vor făta toate. Am avut berbeci buni și ăsta este acum rezultatul„.
Foto: arhiva