Expoziţia de ovine de la Caransebeş, ajunsă la cea de-a doua ediţie a întrunit zeci de crescători de animale, fermieri, agricultori şi meşteşugari
La Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din municipiul Caransebeş a avut loc joi, 26 octombrie cea de-a doua ediţie a expoziţiei de ovine din Caraş-Severin.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 octombrie 2023, 17:36 / actualizat: 27 octombrie 2023, 13:44
Prefectul județului, Ioan Dragomir, alături de deputatul Silviu Hurduzeu şi directorul APIA Caraş-Severin, Dumitru Stepanescu, au participat la workshop-ul „Semnificația geneticii asupra managementului producțiilor ovinelor din Banatul Montan”, organizat de Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Caransebeș.
Prefectul judeţului Caraş-Severin, Ioan Dragomir pentru Radio Reşiţa:
„Mă bucur că am reușit să ajung la evenimentul oierilor de la Caransebeș, prima parte a fost dedicată unor prezentări științifice a unor profesori de la Timișoara şi București, o activitate deosebită și interesantă, apoi am reușit împreună cu câțiva colegi să vizităm standurile unde chiar am rămas impresionat de multitudinea și frumusețea exponatelor, prezentate de către crescătorii de oi din multe localități. Am văzut chiar exemplare deosebite și la standurile de la Teregova, Ilova, Doclin, Biniş, Ciuchici, Verendin şi Ţerova, exponate foarte bine prezentate de către Stațiunea de cercetări ovine din Caransebeș. Doresc pe această cale să felicit activitatea cercetătorilor și a conducerii stațiunii. Ne pune mari speranțe în această stațiune fiindcă este singura de pe raza județului nostru. I-am rugat să insiste pe atragerea de fonduri mai ales că PNRR-ul care a intrat în activitate să spunem așa din acest an prevede sume importante pentru cercetare. Poate pentru prima dată sunt sume deosebite pentru cercetare. Le doresc succes în continuare!„.
Evenimentul a debutat cu o sesiune de comunicări științifice despre perfecționarea managementului marketingului produselor obținute din carne de ovine, aplicații pentru ameliorarea populațiilor autohtone de ovine și caprine, rezultatele proiectelor de cercetare științifică derulate de institut și a continuat cu o expoziție de ovine.
Expoziția a reunit atât fermieri din Caraș-Severin, cât și din județele Timiș și Sibiu, care au prezentat publicului ovine din diverse rase și varietăți, precum și producători de produse tradiționale destinate oieritului.
Stațiunea de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor Caransebeș își derulează activitatea de cercetare în cadrul a patru domenii principale şi anume: genetică şi ameliorare, reproducţie, nutriţie şi tehnologii de creştere şi exploatare a ovinelor şi caprinelor, a subliniat directorul instituţiei, dr. ing. Maria Sauer.
Direcţiile de cercetare ale institutului au fost orientate în ultimii ani spre ameliorarea potenţialului genetic al raselor locale de ovine şi caprine în funcţie de cerinţele pieţei, crearea şi consolidarea genetică a unor rase de ovine de mare productivitate, asemănătoare celor existente în ţările Uniunii Europene și experimentarea unor biotehnologii moderne în domeniul reproducţiei ovinelor şi caprinelor.
În cadrul evenimentului, fermieri cu ovine din rasa ţurcană şi raţcă, precum şi varietăţile acestora şi-au prezentat cele mai frumoase exemplare.
Am făcut un tur al boxelor şi am stat de vorbă cu o parte dintre expozanţi:
Fermierii prezenţi au fost premiaţi pentru participarea numeroasă la cea de-a doua ediţie a evenimentului, iar fanfara din Bănia a înrămat muzical manifestarea la care au participat invitaţi de la Direcţia Agricolă Judeţeană, APIA, DSVSA şi de la universităţile cu profil agricol din Bucureşti şi Timişoara.
Rasa de ovine raţcă neagră, unică în România, o creaţie a Stațiunii de Cercetare – Dezvoltare pentru Creșterea Ovinelor și Caprinelor din municipiul Caransebeş, a fost piesa de rezistenţă a expoziţiei.
În finalul evenimentului, cei prezenţi şi invitaţii acestora au avut prilejul să deguste din papricaşul de oaie, pregătit de crescătorii de ovine din zonă.
De-asemenea oierii au putut cumpăra accesorii necesare în fermă de la meşteşugarii prezenţi cu standuri pe arealul staţiunii de cercetare.
***
Ştirea iniţială:
Pentru Radio Reşiţa, Marinca Bălan – directorul Asociaţiei judeţene de ovine şi caprine Caraş-Severin:
„În 26 octombrie, la fel ca și anul trecut de Sfântul Dumitru, avem cea de a doua ediție a expoziției de ovine a asociației noastre. Am ales această dată pentru că este ocrotitorul păstorilor. La eveniment vor participa fermieri atât din Caraș-Severin, cât și din Timiș care sunt membri ai asociației noastre. Vom avea în jur de patruzeci de boxe cu ovine din rasa țurcană cu toate varietățile respectiv: breze, oacheşe, băle, bucălăi cât și ovine din rasa raţcă. Fermierii sunt din toate zonele județului: Caransebeş, Oraviţa, Bocşa.
Pe lângă expoziție avem și producători de produse tradiționale destinate oieritului, iar ca o noutate anul acesta vom avea invitată Fanfara de la Bănia care va delecta participanții cu muzică din folclorul sătesc.
Expoziția va avea loc la Stațiunea de cercetare a ovinelor și caprinelor Caraș-Severin care pe lângă Asociația „Păstorul Crișana” din Arad sunt partenerii noștri.
Evenimentul va începe oficial de la ora 10.00, dar cei care participă cu animale vor veni mult mai devreme pentru a le așeza în boxe pe numere matricole. Vor fi în jur de 240 de exemplare de ovine şi caprine„.