Direcţia Fitosanitară Caraş-Severin: Tomatele din solariile legumicultorilor s-au copt natural şi sunt bune de consum
În urma depunerii notificărilor privind începerea recoltării tomatelor în spaţii protejate de către producători agricoli din Caraş-Severin, înscrişi în programul de susţinere a producţiei de legume, Direcţia Fitosanitară Judeţeană din Caransebeş a prelevat probe din solariile legumicultorilor din: Fârliug, Rusca şi Teregova.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 22 iunie 2023, 13:42 / actualizat: 22 iunie 2023, 16:45
Potrivit adjunctului Direcţiei pentru Agricultură, Adina Bâte, rezultatele obţinute în urma analizelor de laborator sunt conforme, iar legumele pot fi vândute pe piaţă:
„Inspectorii Direcţiei Fitosanitare au efectuat controlul oficial în scopul verificării registrului de evidență al tratamentelor fitosanitare și au prelevat două probe în vederea determinării reziduurilor de pesticide. Rezultatele analizelor efectuate de laboratorul pentru controlul reziduurilor de pesticide în plante și produse vegetale București denotă faptul că tomatele furnizate pe piață sunt sigure pentru consumul uman, rezultatul rezidurilor de pesticide având valoarea zero„.
Amintim că, în sesiunea de anul acesta a programului Tomata s-au înscris 25 de legumicultori, dar până în prezent doar 4 au reuşit să aibă roşii coapte pentru desfacerea pe piaţă.
Adina Bâte a mai subliniat că, în varianta în care, legumicultorii nu se vor încadra în termenul de desfacere a producţiei pe piaţă, propus pentru data de 30 iunie 2023, programul ar putea fi prelungit.