Ascultă Radio România Reșița Live

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Încălzirea bruscă a vremii din această primăvară, a dus la coacerea timpurie a căpşunilor din plantaţiile din Caraş-Severin.

Caraş-Severin: Semne bune anul are în plantaţii şi livezi – căpşunile şi cireşele de mai, la mare căutare

Articol editat de Gerhard Chwoika, 13 mai 2024, 11:20 / actualizat: 14 mai 2024, 23:05

Despre activitatea sezonieră dintr-una din căpşunăriile din satul Soceni, comuna Ezeriş pentru Radio Reşiţa producătorul Adina Maria Minda-Ciote:

Reînnoim plantația, acum avem mai puțin decât în anii trecuți pentru că am scos plantele vechi și reînnoim cultura. În primăvară este necesară intervenția aceasta o dată la trei-patru ani trebuie scoase toate plantele şi lăsat pământul să se odihnească măcar un an și apoi replantat. Am avut cam 2.000 de metri pătrați înainte atunci când am înființat cultura şi acum am redus la 600 de metri pătrați și urmează ca pe viitor să revenim la suprafața avută iniţial, dar cu plante noi. Avem și două solarii pe care vrem să le acoperim anul acesta în toamnă că vântul a luat toată folia de pe ele.

Anul acesta căpșunile au început mai devreme față de ceilalți ani și nu a fost o primăvară așa de ploioasă, chiar nu a fost nici atât de frig, au fost şi multe zile călduroase și a început mult mai repede decât acum doi – trei ani când abia după mijlocul lunii au început să rodească. Acum avem doar afară și după primul cules am obţinut aproximativ 60 – 70 de kilograme. Acum urmează și alte culesuri cam o dată la două zile este şi în funcție de vreme; dacă e foarte cald în fiecare zi.

Avem un soi nou, Clery se numește, sperăm să fie pe placul clienților. Sunt mai diferite ca formă și sunt şi mai aromate și mai dulci de la început sunt potrivite. Oricum la început când planta este tânără și pe producție în primul an tot timpul sunt mai mari și apoi anul doi, trei mai scad din mărime. Acum avem producție 3 săptămâni – maxim o lună. Este o singură producție pe an, doar în aprilie – mai.

Cu producția de anul acesta am ieșit în fața casei. Momentan un kilogram de căpşuni Clery este de 25 de lei, dar cu posibilitatea să mai scadă spre sfârşitul ezonului.

Pe viitor ne gândim să mai introducem încă un soi care este mai târziu decât acesta, adică să avem pe o perioadă de timp mai mare de exemplu pentru că la un singur soi ai producţie 3 săptămâni – o lună. Clery este un soi semitimpuriu, dar dacă am pune un soi mai târziu poate am avea o lună jumate spre două. Celelalte soiuri pe care le-am mai avut au fost Vibrant și Matis, încoace mai târziu, și din acelea vrem să replantăm.

Din căpşunile care ne rămân facem gem, dar numai pentru consumul casnic nu şi pentru piață. Cei care ne aud și doresc să cumpere căpşuni de la noi îi așteptăm cu drag în Soceni la intersecție fac la stânga către Ezeriş şi ne găsesc la prima casă pe partea dreaptă pe colț, iar pe facebook ne găsesc pe pagina noastră „căpșuni de la soceni” și sperăm că aud oamenii noi de noi, poate mai sunt oameni care încă nu știu de noi că în rest ne contactează mulți, mai ales dacă ne văd în fața casei.

În localitate mai sunt plantații, dar este loc pentru toată lumea. Noi am fost deschizătorii de drumuri, acuma se pare că ne-au preluat și alții. Momentan rămânem doar cu producţia de căpşuni pentru că avem și serviciu. avem și job-uri şi nu trăim doar din cultura de căpșuni și atunci asta o facem extra și e complicat pentru că este mult de lucru să întreții o asemenea cultură și mai ales acum trebuie să fii în permanenţă acolo, să culegi, dacă nu plouă să le dai apă, să mai pui o plasă antigrauri etc. și de asta ne axăm doar pe cultura de căpșuni și doar pe un singur cules adică o singură producție, practic o cultură sezonieră„.

… şi de la Soceni ajungem şi într-una din livezile din Ticvaniu Mare în care inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc, vorbeşte pentru postul nostru despre primele fructe de sezon, cireşele; şi cum au fost influenţaţi pomii de variaţiile de temperatură din această primăvară:

Deschidem sezonul cu primele fructe; cireșele fiind specia cea mai timpurie. Cireșele de mai au intrat deja în pârgă, urmând ca în aproximativ două săptămâni cele de iunie care, se pare că anul acesta o să începem să le recoltăm în mai datorită temperaturilor ridicate din această primăvară.

Pomii au pornit în vegetație cu aproximativ două săptămâni mai devreme, dar acest decalaj aduce cu el și avantaje și dezavantaje chiar dacă ne bucurăm de faptul că, anul acesta o să începem recoltatul mai timpuriu.

Producția a fost afectată de temperaturile ridicate din urmă cu o lună aproximativ atunci când cireșii erau în plină floare, temperaturile au fost destul de ridicate pentru acea perioadă și polenizarea nu s-a făcut în condiții normale urmând ca în câteva zile temperaturile să scadă chiar și cu 25 de grade, stresul termic afectând aproximativ 25-30% din producție şi asta în condițiile în care în acea perioadă a fost nevoie să generez perdele de fum în 8 nopți ca să reușesc să salvez producția. În unele nopți au fost și temperaturi sub zero grade, anul acesta a fost foarte multă floare în cireși, de aceea nici nu mă afectează că s-a produs o rărire naturală a fructelor. Cele care au rămas sunt mai mari și mai calitative.

După cireșe urmează caisele care de asemenea cu multă muncă am reușit să salvez producția de anul acesta„.

Sursa foto: Adina Maria Minda-Ciote şi Nicoleta Anca Şmac-Vuc

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin