Ascultă Radio România Reșița Live

Berzovia: Claudia Gross – inventatorul lădiţelor cu legume din Caraş-Severin, în faţa unor noi provocări anul acesta

Odată cu încălzirea vremii şi-au început şi legumicultorii activitatea în gospodării.

Berzovia: Claudia Gross – inventatorul lădiţelor cu legume din Caraş-Severin, în faţa unor noi provocări anul acesta

Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 februarie 2024, 17:39

Pentru Radio Reşiţa legumicultorul Claudia Gross, inventatorul lădiţelor cu legume din Caraş-Severin:

Mereu am de lucru doar că pe timpul iernii o las puțin mai ușor, așa că să zicem am început anul cu bine. Vremea este destul de bună, favorabilă pentru semănatul semințelor de: roșii castraveți, vinete, ardei, frunze, ierburi aromate.

Anul acesta vreau să fac un mix, așa o lădiță cu verdețuri. Cu aceasta aș vrea să încep. De abia de o săptămână m-am gândit la acest proiect și de abia acum am început să semăn semințele pentru salată, rucola și alte alea, aproximez pe undeva prin aprilie-mai, vor fi bune de recoltat depinde de vreme, depinde cât este de cald afară. Încerc să fac, cât de cât, bio să zicem așa, nu le stropesc cu absolut nimic doar apă vor primi și atât verdeturile: pătrunjel, mărar etc voi avea o lădiță sper colorată, doar să mă ajute vremea și să fie ok.

Prima lădiță, eu așa aproximez, că va fi bună de livrare undeva în aprilie – mai. Nu vreau să zic mai devreme că, nu cred că va fi. În martie vom avea temperaturi mai scăzute, cel puțin la începutul lunii și culturile vor stagna puțin, dar de aceea zic undeva în aprilie spre sfârşitul lunii. Eu voi posta mereu pe rețelele de socializare, îi voi ține la curent cu totul, cu stadiul evoluției culturilor. Am postat deja cum am început semânatul semințelor de legume, roșiile în alveole, una câte una. Nu este foarte simplu; necesită mult timp și ochi buni în primul rând că sunt foarte mărunte semințele și punând una câte una în alveole trebuie timp, răbdare, dar avem și le facem pe toate.

De muncit doar în familie. Copiii sunt la școală, soțul mai lucrează și pe dincolo, dar acum este acasă şi mă mai ajută cu aratul cu ce e mai greu, activităţi pe care eu nu le pot face. El pregătește mesele pentru flori, solariile, furtunele de picurare ș.a.m.d., deci nu sunt singură cu toate.

Anul acesta m-am gândit la diferite soiuri, dar baza sunt tot acelea pe care am mers, adică cu cele care am fost, care produc multe și sunt din acelea românești. Roșiile de grădină sunt mari, ajung și la un kilogram: inimă de bou, apoi cele rotunde, cele lunguiețe, roz, Ghitia de exemplu este un soi românesc foarte bun, rotund, nu mare. Tot ce trebuie la o roșie este să fie bună și pentru a se consuma și pentru bulion că au destulă zeamă.

Seminţele soiurilor de tomate le cumpăr în fiecare an pentru că nu vreau să risc. Ale mele sunt destul de productive, însă n-am făcut încă proba. Tot am zis că o să fac, să pun de-oparte din sămânța roșiilor mele, dar cumpăr de la profesioniști. Cei care au cumpărat de la mine și răsaduri, că eu produc și câteva răsaduri și le dau şi la vânzare sunt foarte mulțumiți deci le-au ieșit și revin de fiecare dată în fiecare an la mine.

Anul acesta roșii am plantat undeva la 10 mii de fire cu tot cu mine, adică ce folosesc în solariile mele plus restul ce-mi rămân pentru vânzare pentru că nu am sera foarte mare în care am căldură și nu-mi permite spațiul mai mult. În solarul în care am încălzire este 17 metri de lung și 3 de lați. Şi cultura tomatelor este o loterie, ca toate defapt. Anul trecut de programul Tomata era să nu beneficiez, dar într-un final mi-au prelungit. În prima etapă când au venit în control nu au fost, să spunem așa între ghilimele, suficient de roșii, dar ne-au prelungit de la București încă două săptămâni și atunci am intrat în program. Dar sunt foarte dezamăgită de România; în loc statul să ne ajute, să ne încurajeze, ne descurajează așa spun ca să se audă peste tot chiar dacă se va face anul acesta Programul Tomata nu mă voi mai înscrie, prefer să fac eu altceva și oricum voi merge în continuare pe cont propriu. Eu oricum am mers și când a fost și când nu a fost Programul Tomata eu oricum am mers mai departe și clienții nu vreau să-i dezamăgesc. M-am gândit și la varianta să renunț, dar voi merge în continuare, sperăm că va fi de bun augur și poate poate va fi mai bine la finalul sezonului.

În solarii voi face un mix de roșii, castraveți, vinete, ardei gras, ardei galben din acela pentru umplut, ardei iute și salată, rucola tot felul de salate, ierburi uri aromate: busuioc, leuștean mai multe.

Dar pe lângă legume și verdețuri mă ocup și cu florile. În această etapă sunt la panseluțe, primele flori cu care încep în fiecare an sezonul. Panseluțele sunt flori rezistente la frig şi îngheţ, nu au nimic dacă rămân afară, îngheață şi îşi revin imediat ce bate soarele pe ele. Înfrumuseţăm grădina, balconul sau chiar şi mormintele. Astea sunt primele flori cu care începe anul, dar mai am şi primule belis, urmează mușcatele, petuniile, florile de vară. Momentan am doar flori, dar când voi începe cu legumele merg în paralel și cu ele și cu legumele. Încă nu am dat startul la vânzare, dar am fost sunată dacă vreau să vând și normal că le-am vândut. Au venit oamenii la seră și la solar. Prețurile sunt aceleași. Voi merge tot ca anul trecut: la panseluțe trei lei bucata, un preț zic eu normal, indiferent dacă vin oamenii acasă sau vin în piață e același preț, iar dacă iau o cantitate puțin mai mare negociem„.

Sursa foto: agrointeligenta.ro

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin