[AUDIO] Treisprezece legumicultori din Caraş-Severin, eligibili la plată, în Programul „Tomata” 2021
19 legumicultori din Caraş-Severin au depus anul acesta cereri pentru subvenţia de minimis acordată de Guvern în cadrul Programului „Tomata”. Conform directorului APIA, Dumitru Stepanescu, dintre aceştia doar 15 au depus documentaţiile necesare la sediul central din judeţ şi au rămas în lucru, ceilalţi 4 nu au mai trimis solicitările de efectuare a controlului în teren înainte de culesul propriu-zis.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 decembrie 2021, 11:10
Dumitru Stepanescu a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, din cei 15 fermieri eligibili, doar la 13 le-au fost închise dosarele şi transmise spre plată, alţii doi având anumite probleme: unuia i-au fost distruse cultura şi solariile din cauza unor calamităţi naturale, iar celălalt nu s-a încadrat în cei o mie de metri pătraţi obligatorii solicitaţi de program.
„În Caraş-Severin pe acest program de minimis, acordat de Guvernul României în cea de-a doua jumătate a acestui an, am avut 19 fermieri care au solicitat să depună cereri pentru Programul „Tomata”. Trebuiau să întrunească o condiţie elementară şi-anume aceea de a avea un minim de metri pătraţi cultivaţi cu acelaşi soi. S-au acordat fonduri pentru roşii, pentru ardei, pentru castraveţi. Cei 19 fermieri care au solicitat aveau obligaţia, pentru a putea să li se opereze în continuare cererile depuse la noi, cu 10 zile înainte de coacerea fructului, să anunţe APIA şi Direcţia pentru Agricultură pentru efectuarea unui control în teren ale celor două instituţii şi în urma acestuia dacă se confirmă că, condiţiile care au fost solicitate la depunerea cererilor au fost respectate, în speţă: cultura, suprafaţa de teren, cantitatea de legume recoltată atunci dosarul se introduce în lucru şi la finalizare se transmit în contabilitate la APIA central la Bucureşti pentru efectuarea plăţilor. Deci, 19 fermieri au solicitat, în lucru au rămas doar 15, 4 nu ne-au mai trimis acele solicitări de efectuare a controlului în teren; nu cunosc din ce cauză nu au trimis, probabil nu au reuşit să-şi pună cultura şi au rămas doar 15. Din aceştia la 13 le-au fost închise dosarele, au fost corecte şi transmise spre plată. La doi fermieri au fost nişte probleme şi-anume: un fermier a avut necazuri din cauza unor calamităţi naturale şi cel de-al doilea nu a avut suprafaţa de 1.000 de metri pătraţi fiind cu mult subdimensionată suprafaţa cultivată cu legume. Deci, avem 13 transferaţi, transmişi la Bucureşti pentru plată şi pentru unul aşteptăm să vedem care este decizia şi ce soluţii ne propun colegii de la direcţiile din Bucureşti care au gestionat acest program de minimis. La nivel naţional se vorbeşte deja şi despre o nouă cultură de primăvară-vară şi o alta de toamnă, dar până nu primim o Hotărâre de Guvern sau un Ordin, un termen de scoatere pe piaţă a legumelor, nu putem vehicula nicio informaţie.”