Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 august 2023, 13:30 / actualizat: 4 august 2023, 16:46

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul „Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul „Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul „Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După „Centenar” urmează soiul „Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. „Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti