Ascultă Radio România Reșița Live

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Sezonul prunelor începe in august, dar valoarea maximă o au abia în septembrie. Dulci, zemoase şi pline de vitamine, prunele sunt vedetele în această perioadă.

[FOTO] Livezile din Caraş-Severin, în sezonul prunelor de vară

Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 august 2023, 13:30 / actualizat: 4 august 2023, 16:46

Prin adaptarea fără probleme la condițiile naturale pedoclimatice ale României, prunul oferă posibilități de cultură în aproape toate localiitățile țării situate la o altitudine de sub 600 m față de nivelul Mării Negre. Prunul nu este deloc pretențios astfel că sunt pretabile chiar și terenurile mai grele, argilo-nisipoase, cu condiția ca acestea să fie prelucrate anual și fertilizate periodic cu îngrășămând organic.

Pe lângă gustul savuros, prunele sunt o sursă importantă de vitamina A, C, K, potasiu și fibre. Prunele au proprietăți energizante, alungă oboseala și senzația de stres, previn diabetul, dar sunt și un bun adjuvant pentru îmbunătățirea funcțiilor intestinale.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc – inginer horticol din comuna Ticvaniu-Mare pentru Radio Reşiţa:

Luna august deschide sezonul de coacere al prunelor. Soiul „Centenar” cu epoca de coacere din 25 iulie şi până în 10-15 august cu vigoare a pomului mijlocie-mică, foarte productiv, mărimea fructelor mare, culoarea vânăt-negricios cu pruime cenuţie. Fructele sunt mari, suculente şi cu gust plăcut. Producţia la soiul „Centenar”, anul acesta, a fost scăzută, am pierdut 50-60% din cauza brumelor şi a îngheţurilor târzii. Soiul „Centenar” este unul timpuriu, dar pierderile se compensează cu celelalte soiuri de prune şi aici mă refer la Stanley şi Anna Spaeth (n.r. Anaşpet) unde producţia este destul de bună. Spre deosebire de alte fructe, prunele nu-şi continuă coacerea după recoltat, astfel că pentru a avea maximul de calităţi gustative şi comerciale le culegem în preajma coacerii depline şi cu păstrarea stratului de puină cât mai intact. Pentru consumul în stare proaspătă acestea se recoltează cu codiţă pentru o păstrare cât mai îndelungată. Prunele pentru gem, marmeladă sau truşâie (n.r. magiun), aşa cum se spune la noi la Ticvani sau pentru ţuică, se recoltează la maturitatea deplină sau chiar în faza de supracoacere. Recoltarea prunelor se face prin scuturare, indicat ar fi să nu fie folosită prăjina deoarece astfel sunt rupte ramurile de rod şi asta duce la diminuarea producţiei în anii următori. După „Centenar” urmează soiul „Stanley” la care fructele au început să se coloreze intens însă perioada de coacere este peste aproximativ o lună. „Stanley” este un soi foarte productiv şi bun pentru gem şi marmeladă.

Nicoleta Anca Şmac-Vuc

În același timp, cerințele de consum pe piaţă ale prunelor în stare proaspătă, semi-industrializată sau chiar prelucrate industrial sunt nelimitate.

Prunele sunt originare din Asia, au fost cultivate pentru prima dată de egipteni. În Europa le-au adus romanii, dar s-au răspândit cu adevărat în Evul Mediu. În prezent există peste 2.000 de soiuri de pruni, răspândiţi prin întreaga lume.

Surse: agrointel; ziare.com

Sursa foto: facebook Nicoleta Anca Şmac-Vuc

Seminţe gratuite pentru pasionaţii de grădinărit
Agricultură luni, 3 februarie 2025, 13:50

Seminţe gratuite pentru pasionaţii de grădinărit

Semințe gratuite pentru grădinari, oferite de Banca de Resurse Genetice Vegetale (BRGV) din Buzău. Unitatea de cercetare a lansat o nouă campanie...

Seminţe gratuite pentru pasionaţii de grădinărit
APIA: Ghid pentru fermierii care vor să scape de penalizările la subvenții în Campania de plăți 2025
Agricultură luni, 27 ianuarie 2025, 13:56

APIA: Ghid pentru fermierii care vor să scape de penalizările la subvenții în Campania de plăți 2025

Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale a lansat în dezbatere publică Ghidul fermierului privind condiționalitatea socială, obligatorie...

APIA: Ghid pentru fermierii care vor să scape de penalizările la subvenții în Campania de plăți 2025
Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști
Agricultură luni, 27 ianuarie 2025, 11:34

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști

Fermierii se pregătesc intens pentru Paști, iar primii miei din Banat au început deja să apară. Crescătorii estimează că până la...

Primii miei din Banat, pregătiți pentru Paști
APIA: Termen limită 31 ianuarie 2025, pentru depunerea deconturilor eco-schemelor zootehnice
Agricultură luni, 20 ianuarie 2025, 15:32

APIA: Termen limită 31 ianuarie 2025, pentru depunerea deconturilor eco-schemelor zootehnice

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că până la data de 31.01.2025 inclusiv, solicitantii eco-schemelor din...

APIA: Termen limită 31 ianuarie 2025, pentru depunerea deconturilor eco-schemelor zootehnice
Agricultură vineri, 17 ianuarie 2025, 20:21

Subvenții pentru crescătorii de animale

Subvenții pentru crescătorii de animale. Crescătorii de porci şi păsări vor putea accesa sprijinul pentru bunăstarea animalelor. Sesiunea de...

Subvenții pentru crescătorii de animale
Agricultură marți, 14 ianuarie 2025, 16:44

APIA primeşte cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină

APIA primeşte cereri de plată pentru rambursări. Termenul limită de depunere a documentelor este 31 ianuarie 2025. Agenția de Plăți și...

APIA primeşte cererile de plată pentru rambursarea ajutorului de stat pentru motorină
Agricultură joi, 9 ianuarie 2025, 12:00

Expoziţie de porumbei, în acest sfârşit de săptămână, la Oraviţa

Expoziţia judeţeană a porumbeilor din Caraş-Severin se va desfăşura la Oraviţa sâmbătă, 11 ianuarie 2025. Evenimentul va avea loc în sala...

Expoziţie de porumbei, în acest sfârşit de săptămână, la Oraviţa
Agricultură joi, 9 ianuarie 2025, 11:24

Cum să aveţi ouă pe bandă rulantă, iarna: Sfaturi pentru gospodari privind îngrijirea găinilor

Este cunoscut faptul că în perioada iernii, găinile pot întâmpina dificultăți în ceea ce privește ouatul. Potrivit specialiștilor, factori...

Cum să aveţi ouă pe bandă rulantă, iarna: Sfaturi pentru gospodari privind îngrijirea găinilor