[AUDIO] Lipsă acută de forţă de muncă în agricultura din Caraş-Severin
Deşi Guvernul susţine cu garanţii de stat investiţiile pentru redresarea activităţilor din mediul rural sau mic urban, conform purtătorului de cuvânt al executivului, Dan Cărbunaru, problema stringentă cu care se confruntă mai toţi fermierii şi agricultorii din Caraş-Severin este lipsa acută a forţei de muncă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 30 mai 2022, 17:53
Câţiva investitori din comunele cărăşene pentru Radio Reşiţa:
„Cel mai rău este cu oamenii. Maximum unul sau doi oameni care să ne ajute. Am pus şi anunţuri şi abia că vine cineva. De exemplu mă trezesc dimineaţa la şase şi până după nouă culeg singur întreg solarul că nu găsesc pe nimeni să mă ajute. Am oferi 100 de lei pe zi şi o caserolă de căpşuni. Programul ar fi de 8 ore, dar mai facem şi pauze de hidratare de câte o jumătate de oră, o oră, un cafea, un suc„, spune Constantin Ciote, fermier din satul Soceni, comuna Ezeriş.
„Îi foarte greu, în sensul că nici ciobani la oi nu mai găseşti. Ciobani adevăraţi nici nu mai există în ziua de astăzi, sunt aceia de stau pe lângă oi, dar aceştia nu ştiu să mulgă, nu ştiu să cureţe oaia la picioare, dar ne mulţumim şi cu atâta să facă. La muncile agricole nici atât nu găsim. Am umblat să caut oameni pentru încărcat la baloţi, nici vorbă să găsesc vreunul. Să-ţi faci treaba manual nu mai găseşti pe nimeni să te ajute, dacă ai utilaje şi reuşeşti mecanizat de unul singur eşti salvat. Celor care ar veni să ne ajute în agricultură le oferim 100 de lei pe zi, mâncare de două ori pe zi, sucuri, bere, dar degeaba că refuză să vină„, ne-a mărturisit fermierul Puiu Beutură din comuna Ciuchici, satul Macovişte.
„Forţă de muncă nu prea mai găseşti în ziua de astăzi, faci cum poţi cu familia, copiii, soţia. Când am treabă la câmp vin ei şi stau cu oile. Sunt foarte mulţi la care nu le place munca în ziua de astăzi. Le vine greu şi mai bine stau aşa„, am aflat de la un crescător de ovine din comuna Răcăşdia.
Sursa foto: agro tv