[AUDIO] Legumicultorii din Caraş-Severin s-au reprofilat şi au umplut solariile cu flori de sezon
Cultivarea florilor bate agricultura.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 7 februarie 2023, 21:07
Legumicultorii din Banat s-au reprofilat, după ce au văzut că un fir de zambilă aduce mai mulţi bani decât un kilogram de cartofi sau de ceapă. Aşa că şi-au pregătit solariile din timp şi au investit în culturile de primule şi zambile, cele mai căutate flori din luna martie.
Atrași de câștig, mulți legumicultori din Caraş-Severin s-au reprofilat pe cultivarea mușcatelor, petuniilor, primulelor, zambilelor sau bănuţilor. Unii s-au reprofilat total, alții cultivă în paralel răsaduri de legume și flori.
În această postură se află şi familia Mirela şi Ionel Ianca din comuna Fârliug. Oamenii spun că florile se vând mult mai bine decât legumele, iar clienții interesați de primele pete de culoare ale primăverii vin direct în serele amenajate lângă casă, să îşi aleagă ce le place.
În pieţe vor ieşi cu primele flori de întâi şi 8 martie, dar până atunci mai cultivă şi pregătesc şi răsaduri pentru vecini şi prieteni şi se gândesc dacă le-ar fi rentabil să mai investească în legumicultură prin înscrierea în programele de sprijin derulate de Direcţia pentru Agricultură Caraş-Severin.
Mirela Ianca din comuna Fârliug pentru Radio Reşiţa:
„Să cultivi flori parcă e mai plăcut. Am serele lângă casă, iar în alea din câmp, punem mai târziu, spre toamnă, legume. Am început cu petunii, dar, acum ne-am extins, avem și mușcate. Solariile nu sunt chiar așa de mari, avem 3 mai mici, cam de 10 metri lungime. Florile s-au dezvoltat frumos şi vom veni și în piețe de mărțișor și de 8 martie. Momentan avem zambile, primule şi bănuței. Și mai avem câteva soiuri primăvăratice pentru 8 martie, dar și pentru Paști și Florii. Nu suntem în primul an, punem cam de 5, dar așa treptat şi așa le-am tot înmulțit și avem şi zambile și primule. În fiecare an ne-am dezvoltat cu altceva şi oamenii ne cunosc, ştiu ce marfă avem şi vin la noi acasă. În ceea ce privesc preţurile anul acesta încă nu ştiu cât vor fi, dar zambilele, le-am avut cu 10 lei în 2022 şi mă gândesc că tot pe acolo o să fie și anul ăsta. Nu ne-am propus să majorăm foarte mult preţurile, acum mai depinde şi de modul de prezentare, ornamente, ambalaje, deplasările în pieţe etc. În rest, cei care doresc pot veni acasă să-și aleagă. Am vândut foarte bine anul trecut direct de acasă. Cei care vor ne găsesc în comuna Fârliug la numărul 55. În ceea ce privesc legumele am vrea să continuăm, dar ne mai gândim. În prezent pe lângă flori le mai facem la oameni răsaduri, că dacă tot avem căldură și mai este și loc în solarii, facem. Am vrut să participăm și programul Tomata. Dar, anul trecut nu ne-am încadrat şi anul acesta sunt cu semnul întrebării. Nu știu ce să facem, anul trecut ne-am profilat foarte mult pe varza de toamnă. Când terminăm cu florile ne vom ocupa şi de câmp. Solariile din câmp sunt extrem de expuse stihiilor vremii. Când bate vântul sau e vreo furtună mai mare, imediat ne face pagubă. Dacă anul ăsta iau folie, peste 2 ani e distrusă. Sunt investițiile prea mari și nu se merită. Grindina şi vijeliile le fac praf, s-a schimbat clima şi sunt alte condiții meteorologice în zilele noastre faţă de acum 30-50 de ani„.