[AUDIO] În Caraş-Severin, pomicultorii sunt optimişti în ceea ce priveşte anomalia vremii la început de an calendaristic
Temperaturile ridicate din această perioadă, cu mult peste normal, nu au influenţat negativ, până în acest moment, culturile de pomi fructiferi, a precizat pentru Radio Reşiţa inginerul horticol Nicoleta Anca Şmac-Vuc din comuna Ticvaniu Mare.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 19 ianuarie 2023, 11:10
„În ultima perioadă s-au înregistrat temperaturi mult mai ridicate decât ar fi fost normal. Pomii fructiferi nu au avut foarte mult de suferit. Aceștia au un număr fix de zile de repaus vegetativ și chiar dacă ne confruntăm cu aceste schimbări climatice din timpul iernii, ei nu sunt afectați. Cu mici excepții, la unele specii pot să pornească câțiva muguri răzleți, dar fără să afecteze întreaga producție. Totuși, temperaturile foarte scăzute, cum erau normale în această perioadă, ar fi dus mult la diminuarea unor anumiți dăunători care iernează în sol sau în scoarța pomilor fructiferi, ceea ce ar fi fost un avantaj considerabil pentru noi, pomicultorii, pentru că de câțiva ani ne confruntăm cu veri tot mai secetoase. Zăpada din timpul iernii ajută foarte mult solul, aceasta aducând plantelor umiditate în toată această perioadă. Totuși, perioada cea mai dificilă care ne stresează cel mai mult pe noi pomicultorii, este perioada când pomii pornesc în vegetație și apar brumele și înghețurile târzii. Dar cu siguranță în perioada imediat următoare temperaturile vor începe să scadă și o să avem un an bogat în roade„.
Prelungirea nefirească, însă, a acestei perioade poate duce la intrarea în vegetaţie după care îngheţurile apărute brusc pot distruge producţia de fructe şi chiar pomii aflaţi în vegetaţie.