[AUDIO] În Caraş-Severin, fructele din supermarket-uri se cumpără mai bine faţă de cele de pe tarabe, care sunt bio şi mult mai ieftine
Dacă prețul legumelor s-a dublat în această toamnă, comparativ cu aceeaşi perioadă a anului precedent, fructele de sezon s-au ieftinit, spune Petru Ivăniş din comuna Vârciorova, pe care l-am întâlnit în Piaţa Reşiţa Sud şi de la care am aflat, cu dezamăgire că, pe an ce trece nu se merită să mai investeşti în pasiunea de a face horticultură în adevăratul sens al cuvântului:
Articol editat de Gerhard Chwoika, 16 septembrie 2022, 15:31
„Avem mere, pere, prune, piersici, suc natural de fructe, țuică bună, cam de toate din gospodărie. Deși noi ne-am dori să dăm toate produsele la engros nu ni le cumpără nimeni, supermarket-urile, nu ni le iau. Noi nu ar trebui să vindem pe piață; noi ar trebui să le ducem undeva la engros, să ni le cumpere cineva şi să le vândă retailerilor. De ani de zile avem parte doar de promisiuni şi nu se rezolvă nimic.
Produsele noastre sunt de calitate foarte bună, dar degeaba, nu le iau pe ale noastre, ci preferă să aducă din import. Spre dezamăgirea mea, înainte, cu 10-15 ani în urmă vindeam foarte multe fructe pentru dulceturi și compoturi. Acum nu mai cumpără nimeni foarte rar, 2 sau 3 oameni. Fiecare preferă să meargă la supermarketuri şi să-şi cumpere câze un borcănel și nu mai vor să pregătească în casă. Asta e marea problemă a românilor noştri, că noi nu ne ajutăm între noi. Preferă românul mai nou să cumpere din supermarket, marfă de la polonezi, turci, spanioli. Și nu de la noi, de la români. Și atunci ne întrebăm de ce se duce agricultura de râpă? Asta este: noi românii singuri ne autodistrugem.
Deşi s-au scumpit toate, motorina, produsele fitosanitare, taxa la piaţă, prețurile la fructe de anul acesta sunt cu mult mai mici față de anul trecut. Taxa la piață este pe zi de 25 de lei masa. E enorm de mult. Prețurile la fructe sunt mult mai mici, chiar cu 2-3 lei la kilogram. Anul trecut kilogramul de pere a fost chiar şi 10 lei, cele de super calitate, iar celelalte între 5 și 8 lei, acuma le dau între 3 și 7 lei și nu se vând.
Patru tone de pere am băgat până acuma la borhot pentru țuică și am făcut 2 tone de suc natural, că am linie de ambalat sucuri naturale, dar merge foarte prost anul ăsta şi cu sucul. Anul trecut și acum 2 ani vindeam foarte, foarte bine chiar pe piața de gros din Timișoara. Dar acuma foarte prost merge, nu știu de ce, ce se întâmplă, dar nu se vinde. Produsele gata procesate din magazine sunt mai bine cumpărate față de cele de pe tarabe care sunt bio. Cele cu chimicale se dau şi a noastre naturale care sunt mult mai gustoase decât acelea nu se cumpără„, a mărturisit dezamăgit Petru Ivăniş pentru Radio Reşiţa.