Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Roşiile româneşti se coc încet, dar sigur în solariile, încărcate de rod, din Caraş-Severin

Chiar dacă producătorii care au solarii performante pot obţine recolte ceva mai devreme decât cei care le cultivă în aer liber, în câmp sau grădini, primele roşii româneşti ar trebui să apară pe piaţă undeva la sfârşitul lunii mai, a declarat pentru Radio Reşiţa legumicultorul Claudia Gross din comuna cărăşeană Berzovia, aflată în cel de-al treilea an din Programul de susţinere a culturilor de tomate.

[AUDIO-FOTO] Roşiile româneşti se coc încet, dar sigur în solariile, încărcate de rod, din Caraş-Severin

Articol editat de Gerhard Chwoika, 25 mai 2022, 19:28

Solariile Claudiei Gross sunt deja pline de tomate, iar producția se anunță a fi una foarte bună. Vremea a ținut cu legumicultorii așa că anul acesta roșiile cultivate la Berzovia s-ar putea coace chiar mai devreme decât anul trecut. În total 1.000 de metri pătrați în 3 sere au fost cultivaţi cu răsaduri de roșii. Acum, plantele sunt încărcate de fructe care în câteva săptămâni vor fi gata coapte, subliniază aceasta:

Preconizez că şi mai repede de 10 iunie voi ieşi cu primele, dar depinde şi de vreme. Anul trecut nu am participat în program pentru că era numai pentru ciclul doi, dar în urmă cu doi respectiv trei ani. Practic sunt într-al treilea an în care particip. Producţia se prezintă destul de bine, la sfârşitul lunii mai se vor înroşii primele tomate. Până în 10 iunie ar trebui să fie multe pentru toate cele 3.000 de kilograme cerute de program. Am înţeles că fermierii au cerut prelungirea termenului pentru că nu se pot încadra dat fiind faptul că nu au cultivat devreme şi nu i-a ajutat vremea, dar vom vedea ce şi cum? Ca soiuri am numai româneşti, precum: inimă de bou, gigant românesc, Buzău 1600. Cea mai mare căutare o are însă soiul inimă de bou pe care eu îl am în două culori, roz şi roşu. În anii precedenţi, tomatele le-am valorificat pe raza comunei, în împrejurimile acesteia, la Reşiţa, în Timişoara. Oamenii îmi cunosc marfa şi mă sună deja din iarnă şi întreabă „când gustăm roşiile noastre bune”. Eu postez pe pagina de socializare stadiul în care se află tomatele, iar clienţii pot urmări în timpi reali cum cresc, se dezvoltă şi se coc acestea. În paralel cu tomatele am mai plantat şi ardei, vinete şi castraveţi pentru a-mi continua proiectul din vară cu lădiţa de legume cu de toate şi atunci am nevoie şi de altele în afară de roşii. În ceea ce priveşte preţul unui kilogram de tomate, sper să îl pot da ca anul trecut, adică în jur de 8 lei.

Claudia Gross

Vânzătorii din pieţe încearcă să facă faţă concurenţei venite din partea supermarketurilor care mizează doar pe produse de import, aşa că în această perioadă avantajul stă în comercializarea legumelor de sezon, proaspete şi cu gustul natural după care tânjesc românii, chiar dacă în prima fază recoltele sunt obţinute din solarii.

Sursa foto: Claudia Gross

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti
Agricultură miercuri, 20 noiembrie 2024, 16:27

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin

Cultura de spanac este în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin. Potrivit şefului Direcţiei pentru Agricultură Judeţeană,...

Spanacul în topul preferinţelor legumicultorilor din Caraş-Severin