Ascultă Radio România Reșița Live

[AUDIO-FOTO] Poveste de succes: O studentă din Caraş-Severin a reuşit să-şi transforme pasiunea în afacere

O tânără studentă la medicină veterinară din comuna Goruia, judeţul Caraş-Severin are un hobby mai puţin întâlnit pentru vârsta ei. Alături de familie a pus bazele unei ferme de măgari. Ambiţioasă şi muncitoare Delia Ivaşcu a început să îşi dezvolte o mică afacere în urmă cu doi ani, reuşind ca de la o singură măgăriţă cu un pui să ajungă astăzi la aproximativ 30 de exemplare de asini. După cum a mărturisit pentru Radio Reşiţa, încă de mică i-au plăcut animalele şi viaţa satului, fapt ce a şi determinat-o să urmeze facultatea de medicină veterinară din Timişoara, pentru a rămâne tot timpul în preajma animalelor.

[AUDIO-FOTO] Poveste de succes: O studentă din Caraş-Severin a reuşit să-şi transforme pasiunea în afacere

Articol editat de Gerhard Chwoika, 6 mai 2022, 19:13

În acţiunile sale tânăra este susţinută de familie, care o îndrumă şi o ajută la munca din fermă, o activitate deloc uşoară, dar care aduce satisfacţii pe măsură. După ce s-a documentat temeinic despre cum se porneşte o afacere cu măgari şi care ar fi rezultatul de pe urma acestora, a trecut la treabă, iar satisfacţiile nu au întârziat să apară pentru că laptele este un produs bio foarte căutat pe piaţa de consum, atât în Reşiţa, cât şi în Timişoara, iar măgăruşii de sex masculin, care devin prea mulţi, îi triază şi îi vinde oierilor sau celor care îi folosesc mai târziu pe post de cărăuşi, la muncile din gospodării.

Laptele de măgăriţă este şi aliment, dar şi medicament, pentru că este cel mai apropiat la gust şi compoziţie de laptele matern în procent de aproape 98%. Este un remediu antic ce conţine 0,5% grăsime, în rest proteine cât cuprinde. Un studiu publicat recent clasează lapte de măgăriţă ca un aliment – medicament datorită valorii nutriţionale şi proprietăţilor terapeutice, aspect subliniat şi de Delia Ivaşcu în interviul acordat în exclusivitate postului nostru, pe care îl puteţi asculta integral, aici:

Delia Ivaşcu

Delia Ivaşcu a mai precizat pentru Radio Reşiţa că, preia comenzile pe internet, pe pagina ei de socializare sau prin telefon (0724 416 473 / 0741 129 434) şi livrează personal laptele beneficiarilor care, mulţi dintre ei şi-au făcut deja un cont săptămânal.

Odată cu încălzirea vremii, este dispusă să primească grupuri de copii cu părinţii sau elevi cu dascălii lor în vizită la Ferma de Măgăriţe Goruia Oficial pentru ca aceştia să afle amănunte despre cum este să creşti asini şi calităţile benefice ale laptelui acestora, dar şi pentru a interacţiona cu măgarii de pe pajişte, precum şi pentru a putea degusta din laptele proaspăt muls.

Sursa foto: Delia Ivaşcu   

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti