[AUDIO-FOTO] Fermele de asini iau amploare în Caraş-Severin
Un tânăr întreprinzător din Caraş-Severin, mai exact din cartierul Câlnic al municipiului Reşiţa, a pus bazele unei ferme de măgari. O investiţie de agrement, care, la puţin timp de la înfiinţare, a început să dea primele semne de eficienţă.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 20 ianuarie 2022, 20:32
Deşi există încă prea puţine informaţii despre creşterea măgarilor în România, perspectivele de piaţă l-au convins. Fermierul Răzvan Panete a început afacerea cu o singură măgăriţă, care era printre oi, la sălaşul socrilor săi. Pe parcurs, a mai cumpărat şi altele şi a început să extindă ferma, ajungând în prezent la 23 de capete. Animalele sunt găzduite în ferma din zona Bănila şi pot fi vizitate de cine doreşte, în special de familii cu copii, printr-o programare prealabilă pe pagina de socializare a proprietarului.
„Tot timpul mi-au plăcut animalele. Am avut nişte oi la sălaşul socrilor în Câlnic şi la stână am luat şi o măgăriţă, să fie acolo, pentru cei doi copii ai mei de doi ani şi jumătate. Măgăriţa fiind gestantă a fătat şi am început să dăm lapte la copii să vedem cum este şi din vorbă în vorbă s-a auzit că avem şi lumea a început să ne caute pentru lapte. Şi în felul acesta tot am mai cumpărat câte una şi aşa am ajuns la un număr de 23 de capete, încet încet vrem să facem cât de mult putem. Avem spaţiu suficient, sălaşul socrilor l-am transformat într-o fermă şi în fiecare zi tot mai construim câteceva, tot mai îmbunătăţim, cum ne permit şi timpul şi banii.
Nu este nici greu, nici uşor atâta timp cât îţi place ceea ce faci. Când mergi cu drag şi le îngrijeşti aşa cum trebuie e uşor. Orice muncă pe care o faci aşa cum trebuie e uşoară.
Ne-am făcut atestate de producător, avizate de DSVSA ca să fim aşa cum trebuie, să livrăm un lapte proaspăt, sănătos şi să mulţumim pe toată lumea. Suntem de găsit pe pagina de socializare facebook Ferma Lola, că Lola a fost prima noastră măgăriţă şi de la ea a provenit şi numele fermei, avem pagină de internet şi lumea ne poate găsi acolo. Cine doreşte poate veni să şi viziteze ferma care se află lângă Câlnic, în zona Bănila. Este drum practicabil până acolo. Să mă contacteze în prealabil şi pot veni cu copiii pentru că este o deconectare de la viaţa de zi cu zi. În perioada aceasta de iarnă accesul este mai dificil, dar din primăvară chiar recomand familiilor cu copii să vină să ne treacă pragul.
Pentru cei interesaţi, litrul de lapte se vinde cu 100 de lei şi avem şi la sticle de 500 de ml, dar şi la 330. În perioada rece sunt mai multe comenzi faţă de sezonul de vară. Laptele de măgăriţă are mai multe proprietăţi fiind bun pentru plămâni şi imunitate. Noi prima dată l-am încercat pe copiii noştri şi chiar dă rezultate. Lumea începe să conştientizeze calitatea laptelui şi-atunci tot mai mulţi producători investesc într-o astfel de fermă de asini.”