[AUDIO-FOTO] Au început fătările în fermele de ovine din Caraş-Severin
Campania de fătări la ovine a început, în majoritatea fermelor, iar crescătorii acordă o atenție sporită animalelor în această perioadă. Declanşarea campaniei de fătări reprezintă un moment de maxim interes pentru fiecare oier. Producţia de lapte şi carne este sever dependentă de buna desfăşurare a fătărilor.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 28 ianuarie 2022, 14:43
Fermierul Mihai Sprânceană, din Ţerova, spune că totul merge bine, deocamdată, și că la el la fermă oile fată câte doi miei, datorită rasei lor – țurcană brează. Acesta a mai adăugat și că „mieii rămân lângă mamă, până îi înţărcăm din două motive: fie îi videm şi ajung de Paşti pe masa oamenilor, fie rămân pentru înmulțire şi urmează altă alimentaţie. De regulă mielul este luat de lângă oaie în preajma Paştilor, indiferent de motiv. Ca dată înseamnă în jurul lui 1 Mai, fie ceva mai devreme sau câteva zile mai târziu. După înţărcare, oile mature merg la muls pentru brânză, se scot pe păşune şi se măsoară. Măsuratul oilor este un obicei străvechi, cu tradiţie, mai ales pentru crescătorii de ovine este un moment de bilanţ. Se vede cum ai ţinut oaia în timpul iernii. Se mulg oile şi se măsoară cantitatea de lapte şi în funcţie de aceasta se vede cam câtă brânză vor produce în timpul verii. Se vede cât de bine le-ai întreţinut, cât de bine le-ai tratat, le-ai hrănit şi în funcţie de toate astea obţii şi roadele în lunile care urmează.„
În prezent, în ferma lui are aproximativ 270 de ovine dintre care 220 fătătoare, fătaţi cam 130 de miei de la peste 90 de oi, iar fătările continuă; până la 25 de fătări pe zi.
Mihai Sprânceană povestește, deasemenea, care este secretul frumoasei ferme, pe care o deține:
„Când nu este zăpadă le scoatem, dar nu neaparat ca să păşuneze, ci mai mult pentru mişcare. Oile cu miei nu iasă momentan afară şi când mai cresc, îi scoatem, doar pe raza fermei, că vrem să se hrănească cum trebuie, să fie sănătoşi, să nu ia boli. În primele două săptămâni nu primesc decât lapte de mamă pentru că aşa e bine. Noi în fiecare zi stoarcem oile, pentru că nu toţi mieii reuşesc să consume tot laptele, şi-atunci se strică la pulpă. Oile mamă au cu ce să le hrănească, iar după două-trei săptămâni când încep să crească, şi au nevoie de mai multă hrană, le dăm nişte concentrate speciale pentru a le ajuta la creştere şi nu la îngrăşare. Este vorba despre un nutreţ combinat şi sănătos. Pentru îngrăşare primesc mai târziu altfel de aliment.”