[AUDIO-FOTO] Atelier de lucru la Băile Herculane privind strategia de dezvoltare integrată pentru zonele montane din România
În staţiunea Băile Herculane s-a desfăşurat marţi, 7 martie un atelier de lucru privind Strategia de Dezvoltare Integrată pentru zonele montane din România, în organizarea Băncii Mondiale şi Ministerului Agriculturii.
Articol editat de Smadu Paul-Sever, 7 martie 2023, 15:00 / actualizat: 7 martie 2023, 20:35
Au participat reprezentanţii Băncii Mondiale, Ministerului Agriculturii, direcţiilor agricole judeţene Caraş – Severin, Gorj si Mehedinţi, precum şi reprezentanţi ai organizaţiilor neguvernamentale şi producători agricoli.
Cum vor fi materializate şi implementate concret concluziile în urma acestor dezbateri, a declarat secretarul de stat în Ministerul Agriculturii, Aurel Simion pentru Radio Reşiţa:
„Se fac consultări, nu numai în această zonă, se fac în toate zonele montane ale României, în cele 27 de județe cuprinse în zona montană, în așa fel încât să putem identifica nevoile de fiecare zonă în parte și să le prindem în strategia de dezvoltare. De strategia de dezvoltare ne vom folosi probabil de aici, 50 de ani înainte. Interesul nostru, al României, este în primul rând să păstrăm zona montană, zonă populară, în al 2-lea rând să aducem tineri în zona montană, în al 3-lea rând să dezvoltăm nivelul de trai, logistica necesară, infrastructura în zona montană, în așa fel încât s-o facem atractivă. Trebuie să păstrăm zona montană, o zonă, dacă vrem indemnă antropic, în așa fel încât produsele din zona montană să fie produse ecologice, să fie produse atestate pe zonă montană, de o calitate superioară, în așa fel încât și prețul să îi avantajeze pe producătorii din zona montană. În zona montană nu poți să faci decât o agricultură extensivă, cum se făcea odată. Obligativitatea noastră este să o păstrăm și să o dezvoltăm, să o facem interesantă pentru populație, în așa fel încât să rămână în zona montană„.
Banca Mondială asigură sprijin pentru MADR în organizarea de ateliere de consultare locală, ca parte a etapei de diagnostic, care să conducă la pregătirea unei Strategii de Dezvoltare Integrată pentu zonele montane din România.
Sursa foto: DAJ Caraş-Severin