[AUDIO] DAJ Caraş-Severin: Seceta pedologică instalată în mai multe zone ale României NU a ajuns şi în Banat
Deşi seceta ameninţă suprafeţe întinse şi nivelul de apă din sol în anumite zone din țară este la o treime din necesar, în Banat nu sunt probleme, a declarat pentru Radio Reşiţa, directorul executiv adjunct al Direcţiei pentru Agricultură Caraş-Severin, Adina Bâte.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 17 mai 2022, 15:59
Moldova, Dobrogea, centrul și sudul Olteniei, centrul și partea estică a Transilvaniei şi vestul Crișanei sunt zonele în care a plouat cel mai puțin în ultimele șapte luni. Decembrie a fost singura lună cu precipitații mai consistente, dar cei 50-60 de l/mp nu au mai putut compensa lipsa de apă din sol. Conform meteorologilor, România se confruntă cu seceta pedologică. Asta înseamnă că întreaga cantitate de apă din sol este insuficientă pentru a asigura un an agricol normal.
Conform Adinei Bâte, dacă pe suprafețe bune, culturile de grâu, secară sau rapiță sunt deja compromise şi dacă vremea nu se schimbă, aceeași soartă o vor avea și cele de porumb sau floarea soarelui, pe terenurile agricole din Caraş-Severin, toate culturile însămânţate în toamna anului trecut sunt în cea mai bună formă.
„În urma precipitaţiilor din ultima vreme, la nivelul judeţului nostru, momentan nu putem vorbi de secetă. Sunt probleme în ţară, dar nu şi în Caraş-Severin. Stadiul de vegetaţie al culturilor agricole semănate în toamna anului trecut se prezintă foarte bine, astfel: grâul în suprafaţă de 19.621 de hectare se află în stadiul de dezvoltare, de apariţie a spicului, la fel şi orzul în suprafaţă de 1.163 de hectare, iar rapiţa de pe cele 6.105 ha este la sfârşitul înfloritului şi începutul primelor silicve. În această primăvară au fost însămânţate 190 de hectare cu ovăz de primăvară, 1.402 ha soia, 8.084 ha cu porumb, 3.256 ha cu floarea soarelui şi cartofi, 1.821 de hectare„.
Adina Bâte a mai subliniat pentru Radio Reşiţa că, şi din cauza crizei îngrăşămintelor, dar şi a scumpirii motorinei, fermierii nu se lasă şi îşi fac treaba în câmp. Culturile arată bine şi se speră la un an agricol cât mai productiv. Singura problemă majoră cu care se confruntă agricultorii cărăşeni sunt sistemele de irigaţii, care lipsesc cu desăvârşire şi ar fi o frână în calea ameninţării secetei.