[AUDIO] 16 mai – termen limită pentru operatorii cu activităţi de producţie în agricultura ecologică
În fiecare an, până pe data de 16 mai inclusiv, operatorii sau grupurile de operatori care desfăşoară activităţi de producţie în agricultura ecologică, au obligaţia să îşi înregistreze activitatea la Direcţiile pentru agricultură judeţene.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 4 mai 2022, 15:20
Prin excepție de la data limită, operatorii sau grupurile de operatori care desfăşoară activităţi în domeniile: pregătire, distribuție, depozitare, import, export, introducere pe piață a produselor ecologice sau în conversie, flora spontană, acvacultură și producătorii care intră pentru prima dată în sistemul de agricultură ecologică îşi pot înregistra activitatea până la data de 15 noiembrie inclusiv.
Operatorii sau grupurile de operatori depun la DAJ fișele de înregistrare în vederea avizării și aprobării acestora. Operatorii, persoane fizice, depun fișa de înregistrare la direcția pentru agricultură pe raza județului căruia au domiciliul, indiferent de reședința stabilită.
Pe lângă plățile directe, fermierii pot solicita de la Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură și sumele care se acordă pentru agricultura ecologică, fie că au ferma recunoscută ca fiind ecologică sau se află în conversie. Pentru aceste două situații pot fi accesate următoarele scheme și cuantumuri prin Măsura 11 – Agricultură ecologică:
Submăsura 11.1 – Sprijin pentru conversia la practicile și metodele de agricultură ecologică:
Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) – 293 euro/ha/an;
Pachetul 2 – Legume aflate în conversia la agricultura ecologică – 500 euro/ha/an;
Pachetul 3 – Livezi aflate în conversia la agricultura ecologică – 620 euro/ha/an;
Pachetul 4 – Vii aflate în conversia la agricultura ecologică – 530 euro /ha/an;
Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice aflate în conversia la agricultura ecologică – 365 euro/ha/an;
Pachetul 6 – Pajiști permanente aflate în conversia la agricultura ecologică:
• varianta 6.1 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 143 euro/ha/,
• varianta 6.2 – pajişti permanente aflate în conversia la agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 39 euro/ha/an.
Submăsura 11.2 – Sprijin pentru menţinerea practicilor și metodelor de agricultură ecologică:
Pachetul 1 – Culturi agricole pe terenuri arabile (inclusiv plante de nutreţ) certificate în agricultură ecologică – 218 euro /ha/an;
Pachetul 2 – Legume certificate în agricultură ecologică – 431 euro/ha/an;
Pachetul 3 – Livezi certificate în agricultură ecologică – 442 euro /ha/an;
Pachetul 4 – Vii certificate în agricultură ecologică – 479 euro /ha/an;
Pachetul 5 – Plante medicinale şi aromatice certificate în agricultură ecologică – 350 euro/ha/an;
Pachetul 6 – Pajiști permanente certificate în agricultură ecologică:
• varianta 6.1 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă la nivel național pe suprafețe fără angajament M.10 – 129 euro/ha/an
• varianta 6.2 – pajişti permanente certificate în agricultura ecologică – aplicabilă în zonele eligibile M.10 și numai împreună cu un angajament M.10 – 73 euro/ha/an.
Directorul executiv adjunct al DAJ Caraş-Severin, Adina Bâte pentru Radio Reşiţa:
Plata compensatorie este plătită anual, ca sumă fixă pe hectar, fiind acordată în urma asumării unor angajamente voluntare, aflate în desfășurare continuă până la finalizarea perioadei asumate la data semnării acestora.