Ascultă Radio România Reșița Live

APIA asigură fermierii că NU îşi vor pierde subvențiile în urma acțiunii de monitorizare a suprafeţelor agricole

Având în vedere informațiile eronate lansate în spațiul public prin care se induce ideea că “fermierii riscă să piardă subvențiile de la APIA fiindcă nu știu să folosească internetul și nu dețin telefoane performante”, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură face precizări cu privire la acțiunea de monitoring la care se face referire în articolele apărute, astfel:

APIA asigură fermierii că NU îşi vor pierde subvențiile în urma acțiunii de monitorizare a suprafeţelor agricole

Articol editat de Gerhard Chwoika, 29 august 2024, 15:35

Începând cu anul de cerere 2023, APIA are obligația să instituie un sistem de monitorizare (checks by monitoring) a suprafețelor așa cum prevede Regulamentul de punere în aplicare nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare ale Regulamentului (UE) nr. 2116/2021 al Parlamentului European și al Consiliului, în ceea ce privește sistemul integrat de administrare și control din cadrul noii Politici Agricole Comune (2023-2027). 

Gestionarea cererilor de plată aferente Campaniei 2024, în vederea acordării plăților directe cât și a plăților pentru măsurile de dezvoltare rurală în cadrul noii Politici Agricole Comune, presupune respectarea Regulamentelor care stau la baza punerii în aplicare a Sistemului Integrat și include întregul flux de lucru, începând cu primirea cererilor, procesarea lor, prelucrarea datelor, realizarea de controale prin monitorizare, controalelor administrative și pe teren, până la efectuarea plăţilor, atât în avans cât și a plăților regulare.

Pentru Radio Reşiţa, purtătorul de cuvânt al APIA Caraş-Severin, Ionuţ Brabete:

În ce privește instituirea controlului prin monitorizare, Agenția de Plăți și Intervenție pentru Agricultură are trei obiective principale:

  1. Detectarea din timp a condițiilor de eligibilitate neîndeplinite aferente cererilor de sprijin;
  2. Informarea fermierilor de condițiile de eligibilitate neîndeplinite, de prezența unor suprafețe neeligibile, de folosirea neeligibilă a terenului sau modificarea categoriei de folosință agricolă;
  3. Posibilitatea modificării de către fermieri a cererilor de sprijin în vederea prevenirii și nu a aplicării de sancțiuni.

Astfel, se clarifică neconformitățile identificate, cum ar fi prezența unei/unor alte culturi, prezenţa unor suprafeţe neeligibile, modificarea categoriei suprafeţei agricole, prezenţa unei utilizări neeligibile a terenurilor etc.

Tinând cont de articolul 7 din Regulamentul 1173/2022, în conformitate cu prevederile art. 11 din Ordinul nr. 125/2024, cererile de ajutor pot fi modificate sau retrase total sau parţial, fără penalități, de către fermieri, în cazul intervenţiilor care fac obiectul sistemului de monitorizare a suprafeţelor, pâna la data de 20 septembrie 2024.

Prin acțiunile de clarificare, APIA dorește eliminarea tuturor discrepanțelor/ neconformităților până la finalul perioadei de control, respectiv 11 octombrie 2024, astfel încât la data de 15 octombrie 2024 să poată face plățile în avans așteptate de toți fermierii, fără a exista nicio suspiciune de fraudare a fondurilor europene.

În Anexă vă prezentăm informații suplimentare cu privire la controlul prin monitorizare desfășurat de APIA în această perioadă:

ANEXĂ

Art. 10 din Regulamentul de punere în aplicare (UE) nr. 1173/2022 de stabilire a normelor de aplicare a Regulamentului (UE) 2116/2021 al Parlamentului European şi al Consiliului instituie Sistemul de monitorizare a suprafețelor agricole, care are ca

  • Scop verificarea condițiilor de eligibilitate în vederea gestionării corespunzătoare a cererilor de sprijin depuse de fermieri
  • Pentru toate intervențiile legate de suprafață finanțate din FEGA
  • Pentru anumite intervenții legate de suprafață finanțate din FEADR

prin utilizarea datelor furnizate de sateliții Sentinel din cadrul programului Copernicus.

Prin urmare monitorizarea este o procedură de observare, de urmărire și de evaluare regulată și sistematică a tuturor criteriilor de eligibilitate, angajamentelor sau altor obligații care pot fi monitorizate cu ajutorul datelor obținute de la sateliții Sentinel ai programului Copernicus sau al altor date cu valoare cel puțin echivalentă, în decursul unei perioade de timp care să permită, atunci când este necesar, activități de urmărire adecvate pentru a se ajunge la o concluzie cu privire la eligibilitatea ajutorului sau a sprijinului solicitat.

Procesarea automatizată a seriilor cronologice de date de-a lungul perioadei de vegetație face posibilă identificarea culturilor și monitorizarea anumitor practici agricole desfășurate pe parcelele declarate de fermieri în cererile de sprijin. Astfel, controalele prin monitorizare combină datele obținute la fiecare cinci zile de la sateliții Sentinel cu informațiile prezentate de fermieri în cererile de sprijin, iar prin intermediul învățării automate se obțin informații privind tipurile de culturi și activitatea agricolă de pe toate parcelele declarate pentru fiecare schemă de ajutor şi pe baza cărora se vor evalua parcelele agricole utilizând un sistem de semaforizare.

În fapt sistemul de monitorizare a suprafeţelor certifică condițiile de eligibilitate ale suprafețelor monitorizate utilizând date satelitare obţinute cu ajutorul sateliţilor Sentinel din cadrul programului Copernicus sau alte date cu o valoare cel puţin echivalentă.

Rezultatele controlului prin monitorizare sunt evaluate de către prestatorul serviciilor într-un sistem de tip semafor care generează informațiile minime necesare pentru a accepta/respinge conformitatea/neconformitatea parcelelor agricole declarate de fermieri (verde: acceptat, roșu: respins).

Parcelele în cazul cărora rezultatul algoritmului nu corespunde declarației fermierului sunt marcate cu un steguleț roșu și fac obiectul unei acțiunii follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate.

Fluxul de lucru al controlului prin monitorizare presupune efectuarea mai multor interpretări (iterații) urmate de acțiuni follow-up  de clarificare cu fermierul a codurilor de neconformitate respectiv parcele codificate cu semaforizare roșie. Astfel, în perioada 13–30 august 2024 are loc acțiunea follow-up de clarificare cu fermierul a neconformităților identificate ca urmare a controlului prin monitorizare aferent primei interpretări. 

Ca urmare a solicitărilor de clarificare primite, fermierii se prezintă la acțiunea de follow-up, în locația și la termenul stabilit, unde li se vor aduce la cunoștință neconformitățile constatate în cadrul controlului prin monitorizare. Fermierii, prin clarificările aduse, au posibilitatea să efectueze modificări ale culturilor și/sau a suprafețelor declarate, adăugarea unei subculturi la parcela existentă sau modificări de amplasament ale parcelelor agricole.

 În cadrul întâlnirilor cu fermierii în acțiunea de follow-up, pentru a prezenta în mod obiectiv rezultatele controlului prin monitorizare, funcţionarii APIA utilizează aplicația geospațială IPA-online, astfel încât să fie vizibile imaginile satelitare Sentinel captate în perioada aprilie-mai 2024 dar și rezultatele controlului. 

În conformitate cu prevederile art.11 din Regulamentul (UE) nr.1173/2022, în stabilirea conformității și eligibilității parcelelor agricole, pot fi utilizate și alte date cu o valoare cel puţin echivalentă  ca  dovezi verificabile  respectiv fotografii  cu identificare geografică (fotografii digitale cu informații spațiale, temporale și/sau textuale suplimentare) cât și Procesele-verbale de constatare a pagubelor produse de secetă pedologică (procese-verbale de calamitate a culturilor agricole).

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti