Ascultă Radio România Reșița Live

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Vara, pepenele verde este deosebit de apreciat în rândul consumatorilor de toate vârstele. Am făcut un tur al pieţelor şi de la producătorii de lubeniţă am aflat secretul producţiei însemnate de anul acesta, catalogat de specialiştii în agricultură unul extrem de secetos.

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 august 2024, 18:53

Veniţi să-şi desfacă marfa în pieţele agroalimentare din Caraş-Severin, producătorii de pepeni spun că, deşi seceta pedologică face pagube multiple, administrarea în abundenţă a apei în perioadele potrivite a dus la recolte însemnate, iar cultivarea în serii, la un interval mai îndelungat de desfacere pe piaţă a acestora, chiar dacă sfârşitul sezonului este pe-aproape.

Am stat de vorbă cu Loredana Elena Zăvadă din Unirea, judeţul Dolj:

Este adevărat că ne găsim pe sfârșitul sezonului de lubeniță, dar trei săptămâni mai avem pentru că le-am pus în serii, iar până pe 15-20-25 septembrie tot timpul sunt lubenițe. Am avut producții mari în vara asta pentru că am udat cu apă din fântânile forate la a treia pânză freatică, 30 şi ceva – 40 de metri adâncime și avem apa și acesta este secretul lubenițelor, căldură și apă din plin„.

De o producţie însemnată de pepeni verzi s-a bucurat anul acesta şi producătorul Ionel Ianca din Fârliug, de la care am aflat că apa este ingredientul principal în creşterea şi dezvoltarea lubeniţelor:

Secretul, în mare, este că dacă avem apă se face treabă. Acolo unde nu este de irigat nu se face nimic. Am fântâni că râul a secat, nu mai este gram de apă și care n-au fântâni au pierdut toată recolta deci secretul coacerii lubeniței este apa pe primul loc. De la apa multă şi de la căldura mare s-au copt devreme și cred că se şi termină mai devreme. Mai am vreo două – trei săptămâni și se termină„.

Pe lângă o producţie bogată de pepeni, Ionel Ianca se mândreşte şi cu recolte însemnate în câmp la: ardei, cartofi, ceapă, vinete şi usturoi.

Potrivit producătorilor de pepeni, lubeniţa românească, se va mai găsi pe tarabele din pieţe până cel târziu la jumătatea lunii septembrie.

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 19:49

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR

Guvernul a aprobat majorarea primei anuale acordate proprietarilor de terenuri care aleg să planteze păduri, în cadrul programului finanțat prin...

Sprijin financiar majorat pentru românii care împăduresc terenuri: 640 euro/ hectar prin PNRR
Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 14:15

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%

Temperaturile scăzute înregistrate la începutul lunii aprilie 2025 au afectat grav livezile din Banat, surprinzând pomii fructiferi aflați deja...

Înghețul din aprilie a compromis grav livezile din Banat: pomicultorii raportează pierderi de până la 90%
Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire
Agricultură miercuri, 9 aprilie 2025, 12:35

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire

Ministrul Agriculturii și Dezvoltării Rurale, Florin Barbu, s-a întâlnit marți, 8 aprilie 2025, cu reprezentanții Asociației Producătorilor...

Ministerul Agriculturii susține sectorul floricol din România: Sprijin financiar în pregătire
Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii
Agricultură marți, 8 aprilie 2025, 16:30

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii

Veste bună pentru fermieri! Aceştia pot profita de sprijinul oferit de Guvern în perioada 2025-2027 prin noua schemă de ajutor de minimis...

Sprijin financiar pentru fermieri: 1.500 Euro pentru fiecare 1.000 mp, cultivaţi cu legume în sere şi solarii
Agricultură duminică, 6 aprilie 2025, 15:00

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică

În perioada 5-6 aprilie 2025, Parcul Central din Băile Herculane a găzduit prima ediţie a Târgului de Primăvară, un eveniment dedicat...

Târgul de Primăvară Băile Herculane 2025: Tradiții bănățene, produse locale și gastronomie autentică
Agricultură vineri, 4 aprilie 2025, 14:02

Caravana”Semințe cu Suflet” ajunge la Timișoara pe 5 aprilie 2025

Caravana”Semințe cu Suflet” ajunge la Timișoara pe 5 aprilie 2025. Evenimentul este deschis tuturor pasionaților de grădinărit....

Caravana”Semințe cu Suflet” ajunge la Timișoara pe 5 aprilie 2025
Agricultură luni, 31 martie 2025, 20:48

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti

Ca membru al Comisiei de Agricultură, Silvicultură și Industria Alimentară, deputatul Andrei Plujar, prezent la Târgul mare de Primăvară de la...

Andrei Plujar: Micile ferme şi producătorii locali sunt viitorul agriculturii româneşti
Agricultură duminică, 30 martie 2025, 16:46

Marele Târg de Primăvară de la Răcășdia – tradiție, agricultură, meșteșuguri și socializare

Duminică, 30 martie, comuna Răcășdia a fost din nou gazda unuia dintre cele mai așteptate evenimente ale perioadei: Marele Târg de Primăvară....

Marele Târg de Primăvară de la Răcășdia – tradiție, agricultură, meșteșuguri și socializare