Ascultă Radio România Reșița Live

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Vara, pepenele verde este deosebit de apreciat în rândul consumatorilor de toate vârstele. Am făcut un tur al pieţelor şi de la producătorii de lubeniţă am aflat secretul producţiei însemnate de anul acesta, catalogat de specialiştii în agricultură unul extrem de secetos.

Apa din abundenţă este secretul pepenilor mari şi gustoşi

Articol editat de Gerhard Chwoika, 23 august 2024, 18:53

Veniţi să-şi desfacă marfa în pieţele agroalimentare din Caraş-Severin, producătorii de pepeni spun că, deşi seceta pedologică face pagube multiple, administrarea în abundenţă a apei în perioadele potrivite a dus la recolte însemnate, iar cultivarea în serii, la un interval mai îndelungat de desfacere pe piaţă a acestora, chiar dacă sfârşitul sezonului este pe-aproape.

Am stat de vorbă cu Loredana Elena Zăvadă din Unirea, judeţul Dolj:

Este adevărat că ne găsim pe sfârșitul sezonului de lubeniță, dar trei săptămâni mai avem pentru că le-am pus în serii, iar până pe 15-20-25 septembrie tot timpul sunt lubenițe. Am avut producții mari în vara asta pentru că am udat cu apă din fântânile forate la a treia pânză freatică, 30 şi ceva – 40 de metri adâncime și avem apa și acesta este secretul lubenițelor, căldură și apă din plin„.

De o producţie însemnată de pepeni verzi s-a bucurat anul acesta şi producătorul Ionel Ianca din Fârliug, de la care am aflat că apa este ingredientul principal în creşterea şi dezvoltarea lubeniţelor:

Secretul, în mare, este că dacă avem apă se face treabă. Acolo unde nu este de irigat nu se face nimic. Am fântâni că râul a secat, nu mai este gram de apă și care n-au fântâni au pierdut toată recolta deci secretul coacerii lubeniței este apa pe primul loc. De la apa multă şi de la căldura mare s-au copt devreme și cred că se şi termină mai devreme. Mai am vreo două – trei săptămâni și se termină„.

Pe lângă o producţie bogată de pepeni, Ionel Ianca se mândreşte şi cu recolte însemnate în câmp la: ardei, cartofi, ceapă, vinete şi usturoi.

Potrivit producătorilor de pepeni, lubeniţa românească, se va mai găsi pe tarabele din pieţe până cel târziu la jumătatea lunii septembrie.

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
Agricultură vineri, 20 decembrie 2024, 17:30

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători

În ultimii ani şi în România, a apărut o tendință din ce în ce mai populară de a consuma pește la mesele de sărbători, o tradiție care...

Caraş-Severin: Şalăul, păstrăvul, crapul şi somnul – cele mai căutate specii de peşte pentru masa de sărbători
DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:47

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna

În Caraş-Severin, aproximativ 26.157 de hectare de teren agricol au fost însămânţate în campania de toamnă cu grâu, secară orz, rapiţă...

DAJ-CS: Rezerva de apă din sol, suficientă pentru asigurarea creșterii, în primăvară a plantelor semănate toamna
Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Agricultură luni, 16 decembrie 2024, 16:24

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos

Boiaua sau paprica este un condiment de culoare roșie, obținut din pisarea ardeiului roșu uscat. Aceasta este folosită în multe rețete de...

Boiaua de Banat, în meniurile călugărilor de pe Muntele Athos
Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură joi, 5 decembrie 2024, 14:22

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman

În România, creşterea albinelor este o îndeletnicire tradiţională a populaţiei şi constituie, prin rolul său economic, ecologic şi social,...

Albinele iernează, dar nu hibernează în prisaca părintelui-apicultor Mihăiţă Dicu din Doman
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 16:33

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură (APIA) informează că în perioada 2 – 31 decembrie 2024 inclusiv, se depun Cererile de...

APIA primește cererile de finanțare pentru motorina utilizată în agricultură pentru anul 2025
Agricultură luni, 2 decembrie 2024, 15:39

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor

Agenţia de Plăţi şi Intervenţie pentru Agricultură informează că în perioada 2 – 16 decembrie 2024 inclusiv, se depun, la Centrul...

APIA primește cererile inițiale anuale de solicitare a ajutorului de stat în sectorul creşterii animalelor
Agricultură vineri, 29 noiembrie 2024, 21:03

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta

Orice stație de benzină obișnuită are frigiderele ei cu sucuri, iaurturi, ciocolate, însă o stație de carburanţi din Denta are automate cu...

Automate cu miere, telemea de oaie sau smântână proaspătă, la o staţie de carburanţi din Denta
Agricultură miercuri, 27 noiembrie 2024, 18:52

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti

Ministerul Agriculturii şi Dezvoltării Rurale în parteneriat cu Primăria Sectorului 4 și Cooperativa Agricolă Caprirom Sud Muntenia...

Târg cu produse agroalimentare româneşti de 1 Decembrie în Piaţa Sudului din Bucureşti