Zona Triaj-Mociur din Reșița: De la ruine industriale la un viitor modern
Zona Triaj-Mociur din Reșița este pe cale să renască. Prin proiectul ReInd-BBG, finanțat de Uniunea Europeană, acest spațiu se va transforma într-un nou pol de dezvoltare pentru oraș.
Articol editat de Mirabela Afronie, 2 ianuarie 2025, 09:00
Echipa de experți din cadrul Primăriei Reșița, alături de partenerii de la Asociația MKBT (Make it Better), implicată în proiectul ❞𝑹𝒆𝑰𝒏𝒅-𝑩𝑩𝑮 – 𝑹𝒆𝒊𝒏𝒅𝒖𝒔𝒕𝒓𝒊𝒂𝒍𝒊𝒔𝒂𝒕𝒊𝒐𝒏 𝑭𝒐𝒍𝒍𝒐𝒘𝒊𝒏𝒈 𝒕𝒉𝒆 𝑩𝒓𝒐𝒘𝒏𝒇𝒊𝒆𝒍𝒅 𝒊𝒔 𝑩𝒆𝒕𝒕𝒆𝒓 𝒕𝒉𝒂𝒏 𝑮𝒓𝒆𝒆𝒏𝒇𝒊𝒆𝒍𝒅 𝑷𝒓𝒊𝒏𝒄𝒊𝒑𝒍𝒆❞, finanțat prin programul 𝑰𝒏𝒕𝒆𝒓𝒓𝒆𝒈 𝑫𝒂𝒏𝒖𝒃𝒆 𝑹𝒆𝒈𝒊𝒐𝒏 a evaluat scenariile viitoare pentru armonizarea investițiilor și stimularea participării comunității prin consultare, cu scopul de a identifica soluții inovatoare.
Tema analizei a fost zona Triaj – Mociur, unde sunt planificate diverse investiții. Acestea vor fi armonizate pentru a asigura o dezvoltare în concordanță cu nevoile locuitorilor, promovând totodată un urbanism modern și sustenabil.
Prin intermediul proiectului ReInd-BBG, zona Triaj – Mociur – Valea Țerovei, un brownfield de 165 de hectare va beneficia de acțiuni pilot. Această zonă găzduiește deja un parc industrial și include planuri de dezvoltare aflate în diverse stadii de implementare pentru: un spital județean, o zonă multifuncțională cu investiții rezidențiale, de retail și divertisment, precum și un campus educațional pentru elevi, toate acestea fiind în diverse stadii de realizare.
Odată finalizate, aceste proiecte vor conecta cele două cartiere mari ale orașului printr-o infrastructură modernizată, contribuind semnificativ la procesul de regenerare urbană a Reșiței.
Proiectul ReInd-BBG reprezintă o oportunitate unică pentru Reșița de a-și transforma o zonă industrială degradată într-un spațiu modern, funcțional și benefic pentru toți locuitorii. Este un pas important către un viitor mai bun, un exemplu de cum putem construi un oraș mai frumos și mai prietenos cu mediul.
Principiul de bază este simplu: este mai bine să refolosim terenurile deja construite decât să construim pe spații verzi. Astfel, protejăm natura și oferim o nouă șansă unor zone uitate.