Ziua rezervistului și Marea Unire de la Reșița
Articol editat de Radio Resita, 23 mai 2018, 15:49 / actualizat: 24 mai 2018, 10:15
Întâlnirea a început în acordurile imnului naţional, după care s-a ţinut un moment de reculegere şi s-a oficiat o slujbă în memoria eroilor neamului. Apoi au luat cuvântul preşedintele filialei asociaţiei, generalul în rezervă Vasile Cocoşilă, directorul Muzeului Banatului Montan, Flavius Bozu şi generalul în rezervă Adrian Marinescu. Aceştia au prezentat câteva file de istorie mai puţin cunoscute legate de primul război mondial şi marea unire.
Acțiunea de astăzi s-a încadrat între obiectivele asociaţiei, despre care preşedintele Vasile Cocoşilă a precizat că aceasta „cuprinde toate cadrele în rezervă şi retragere din judeţ, care au aderat la deviza „Patrie, onoare, demnitate” şi de asemenea care împărtăşesc idealurile şi obiectivele prevăzute în statutul organizaţiei noastre. Primul obiectiv este acela de a cultiva în rândul tinerilor dragostea faţă de ţară„.
La reuniune au participat prefectul Matei Lupu, vicepreşedintele consiliului judeţean Ionuţ Popovici, reprezentanţi ai structurilor de apărare din teritoriu şi ai unor instituţii deconcentrate, care au primit diplome de excelenţă sau aniversare. La final, emoţionat, generalul în rezervă Adrian Marinescu a declarat:
„Este un moment în care reuşim să ne mai strângem şi să ne mai amintim de armată, de tot ce a însemnat ea pentru noi, pentru generaţiile care au trecut, şi mai ales să ne gândim la modul în care generaţiile viitoare vor şti s-o preţuiască. Pentru că fără armata ţării n-ar fi fost posibile marile acte politice care au realizat România mare„.
De menţionat că reuniunea de astăzi a marcat în avans Ziua Rezervistului.
Aceasta se sărbătoreşte în fiecare an, la 31 mai, pentru că în 1864, în timpul domniei lui Alexandru loan Cuza, a fost adoptată „Legea asupra poziţiei ofiţerilor”, primul act normativ care dă identitate, valoare şi sens corpului cadrelor militare în rezervă.(Daniela Tudor)