[AUDIO] Ziua Naţională a Ambulanţei: „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor!”
Articol editat de Daiana Rosca, 28 iulie 2016, 15:39 / actualizat: 28 iulie 2016, 20:36
Prima ambulanţă, o trăsură cu cai, a circulat pentru prima data pe străzile Bucureştiului în 28 iulie 1906, cu un echipaj format din sergenţi de oraş, medicii interni instruiţi chiar de dr. Nicolae Minovici, cel care întemeiase în acelaşi an Societatea de Salvare.
În anul 1884 la Viena s-a înfiinţat prima staţie de salvare, în urma catastrofei provocate de izbucnirea unui incendiu în clădirea Teatrului Ring din capitala monarhiei. Ambulanţele vieneze erau trăsuri cu cai şi pe acest model a fost construită şi prima ambulanţă din Bucureşti care a circulaţ probabil, din dată de 28 iulie 1906. Echipajul era format din sergenţi de oraş instruiţi de dr. Nicolae Minovici care îi îndemna: „Mergeţi cât mai repede, dar să nu omorâţi toţi caii”.
Primul adăpost al hipo ambulanţelor a fost în grajdurile Prefecturii Poliţiei, iar al doilea la Cazarma „Guarzilor comunali”. Ca personal medico-sanitar lucrau medicii interni şi sanitarii şi întregul echipaj de salvare purta insignă şi sapcă, ambele preţuite la fel ca şi distincţiile. Serviciul nu funcţiona între orele 1 şi 6 dimineaţa. În aprilie 1908 Societatea de Salvare a intervenit de 263 de ori, conform primelor statistici publicate de Societate, şi din august s-a instalat primul telefon propriu.
Astăzi Serviciul de Ambulanţă funcţionează în colaborare cu Pompierii, Poliţia sau Unităţi ale MApN şi înregistează în unele zile chiar şi mai mult de 1.200 de apeluri pentru urgenţe. Serviciul de Salvare a funcţionat sub deviza „Totdeauna tuturor, gata pentru ajutor”şi a fost condus timp de 35 de ani de prof.dr. Nicolae Minovici care a întreţinut Societatea din veniturile proprii sau cu ajutorul contribuţiei unor oameni generoşi. Acum ambulanţa salvează zilnic mii de vieţi!
Daiana Roşca