Prima pagină » Actualitate » Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, scoate în evidenţă o realitate sumbră în Caraş-Severin: 7.986 de bolnavi!
Ziua Mondială de luptă împotriva cancerului, scoate în evidenţă o realitate sumbră în Caraş-Severin: 7.986 de bolnavi!
În fiecare an, peste 4.000 de romance descoperă că au cancer de col uterin, România ocupând primul loc în Uniunea Europeană în ceea ce priveşte incidenţa aceste boli. Femeile cu vârste cuprinse între 15 şi 44 de ani sunt cele mai afectate de cancerul de col uterin.
Articol editat de Daiana Rosca,
4 februarie 2019, 10:47
Diagnosticul de cancer de col uterin „dărâmă“ din punct de vedere psihic pe oricine. De aceea, la fel de importantă ca vizitele medicale este ridicarea moralului prin consiliere specializată. În ţările dezvoltate, în imediata apropiere a secţiilor de oncologie se află cabinete psihologice, unde mai mulţi psihoterapeuţi completează echipa medicală ce are în grijă bolnavii de cancer. De altfel, în momentul anunţării diagnosticului de cancer, bolnavul este luat imediat în primire de către un psihooncolog, care se asigură că acesta nu va primi vestea ca pe o condamnare la moarte. Iar din acest moment, vizitele medicale sunt întotdeauna asociate cu şedinţe de consiliere psihologică, la care uneori participă şi familia bolnavului de cancer.
Din păcate în România nu se întâmplă asta. Medicii ginecologi din Caraş-Severin propun înfiinţarea unui nou program naţional pentru prevenirea cancerului de col uterin în care femeile să primească gratuit şi consiliere psihologică.„Pot să spun că am constatat în anii mei de experienţă că femeile care suferă de cancer de col uterin sunt foarte sensibile iar vestea dată de noi, medicii ginecologi, atunci când le confirmăm că au cancer şi trebuie să înceapă rapid tratamentul le dărâmă pentru că acest cancer în primele etape nu doare, nu are simptome iar multora nu le vine să creadă că li s-a întâmplat asta lor. De aceea este foarte important să le acordăm şi o îngrijire psihologică pentru că în acest tip de cancer gândirea pozitivă, pofta de a lupta cu boala nu fac altceva decât să vindece cancerul mai repede şi este dovedit acest lucru nu doar în acest tip de cancer ci în toate”, a precizat medicul ginecolog Iosif Bădescu.
Psihooncologia, încă nerecunoscută la noi!
De mai mulţi ani, reprezentaţiile Asociaţiilor Bolnavilor de Cancer din România şi ai Asociaţiei Române de Psihooncologie au făcut demersuri pentru a introduce psihooncologia în cadrul oficial. În prezent, singurul mod în care bolnavii de cancer pot discuta gratuit cu un psihoterapeut este să se adreseze fundaţiilor şi asociaţiilor de profil. În cadrul acestora se realizează mai ales şedinţe de grup, utile pentru bolnavul de cancer fiindcă îşi împărtăşeşte suferinţa cu alte persoane cu aceeaşi afecţiune. Totuşi, mulţi bolnavi au nevoie şi de şedinţe de psihoterapie şi de consiliere individuale.Gândirea negativă îi poate duce pe bolnavii de cancer la pasivitate, la răzbunare prin neglijarea recomandărilor medicilor şi la anularea sensului vieţii! Nu mai aştepta mergi la medicul ginecolog pentru a beneficia gratuit de testul papanicolau, sănătatea ta e în mâinile tale!
Ziua mondială de luptă împotriva cancerului se marchează la 4 februarie, militându-se, cu acest prilej, pentru accesul egal al tuturor pacienților la cele mai noi terapii împotriva bolii, inițiativa având drept scop sporirea gradului de informare a opiniei publice în legătură cu problematica oncologică.
Conform rapoartelor disponibile, în fiecare an, mai mult de 12,7 milioane de oameni sunt nou diagnosticați cu cancer și mai mult de 7 milioane de oameni pierd, din nefericire, lupta cu aceasta boală.
Sloganul zilei, în 2019, este „Sunt şi voi fi”. 2019 marchează lansarea campaniei care va dura 3 ani „I Am and I Will” – „Eu sunt şi voi fi”, un apel la acţiune şi angajament. Reprezintă forţa acţiunii individuale în influenţarea viitorul.