Ziua Mondială a Prematurității: 46 de copii născuți prematur, de la începutul anului la Spitalul Județean Reșița!
Medicii neonatologi din Caraş-Severin trag un semnal de alarmă, astăzi, de Ziua Mondială a Copiilor născuţi prematur. Potrivit statisticilor, numărul bebeluşilor născuţi înainte de termen este tot mai mare în judeţul nostru. De exemplu, doar în cadrul Spitalului Judeţean de Urgenţă Reşiţa de la începutul anului şi până în prezent, s-au născut un număr de 46 de prematuri, ne-a transmis purtătorul de cuvânt al unității medicale, Roxana Bălan.
Articol editat de Daiana Rosca, 17 noiembrie 2020, 11:32
Iniţiată de Fundaţia Europeană pentru Îngrijirea Nou-născuţilor, în 2010, şi marcată, oficial, din 2011, această zi are rolul de a atrage atenţia asupra riscurilor pe care le presupune naşterea prematură. Mai exacţ scopul „Zilei Mondiale a Prematurităţii”, este de a educa mamele cu privire la anumite stiluri de viaţă ce ridică probabilitatea unei naşteri premature şi de a determina găsirea resurselor financiare pentru dotarea tuturor maternităţilor cu aparatura necesară acestor copii speciali.
Potrivit site-ului Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii, aproximativ 15 milioane de copii se nasc înainte de termen, mai bine spus, înainte de împlinirea a 37 de săptămâni de sarcină, iar acest număr este în creştere. Complicaţiile survenite în situaţia naşterilor înainte de termen reprezintă principala cauza a mortalităţii în rândul copiilor cu vârsta sub 5 ani.
Estimările arată că aproximativ 75% dintre aceste decese ar putea fi prevenite prin intervenţii moderne şi rentabile. Aparatura necesară include incubatoare, mese de resuscitare sau aparate speciale de testat hemoglobina şi funcţiile vitale ale nou-născuţilor prematuri.
Unii dintre ei au avut probleme de respiraţie, cardiace, de dezvoltare a creierului, gastro-intestinale şi de circulaţie. Dintre factorii principali de risc pentru naşterea prematură, medicii remarcă stilul de viaţă al mamei, mai ales fumatul, consumul de alcool sau obezitatea, precum şi lipsa monitorizării sarcinii.
Conform Asociaţiei Prematurilor din România, în ţara noastră se nasc înainte de termen aproximativ 18.000 de copii, unul la fiecare 30 de minute, indică asociatiaprematurilor.ro. Este singurul ONG din România pe prematuritate acreditat în conformitate cu prevederile Legii nr.197/2012 privind asigurarea calităţii în domeniul serviciilor sociale de Ministerul Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice din România, potrivit site-ului oficial al asociaţiei.