Ziua Mondială a Libertății Presei: 3 mai!
Motto: „Nu sunt de acord cu părerile tale, dar voi lupta până la moarte pentru dreptul tău de a le spune”. Voltaire
Articol editat de Radio Resita, 3 mai 2019, 01:35 / actualizat: 3 mai 2019, 20:26
ONU a declarat ziua de 3 mai, Ziua Mondială a Libertății Presei pentru a aduce în atenția publică importanța și necesitatea respectării libertății de exprimare, conform articolului 19 din Declarația Universală a Drepturilor Omului:
„Orice om are dreptul la libertatea exprimării opiniilor; acest drept include libertatea de a avea opinii fără imixtiune din afară, precum și libertatea de a căuta, de a primi și de a răspândi informații și idei prin orice mijloace și independent de frontierele de stat”.
În România, ziua este marcată din anul 2000, la iniţiativa Agenției de Monitorizare a Presei în colaborare cu Asociația pentru Protejarea și Promovarea Libertății de Exprimare și Centrul pentru Jurnalism Independent.
Un omagiu profund se aduce, cu acest prilej, celor peste 800 de jurnaliști care au fost uciși în ultimul deceniu din cauza profesiei lor și a luptei lor pentru apărarea valorilor universale.
Cu ocazia acestei zile, UNESCO oferă premiul „Guillermo Cano” unei persoane, organizaţii sau instituţii care a adus o contribuție excepțională apărării şi promovării libertății presei oriunde în lume, în special în zonele cu un grad ridicat de pericol.
Distincţia „Guillermo Cano” este un premiu acordat de UNESCO pentru prima oară în anul 1997 şi poartă numele lui Guillermo Cano Isaza, un jurnalist columbian care a fost asasinat chiar în faţa clădirii ziarului la care lucra, El Espectador din Bogotá, la 17 decembrie 1986, pentru că deranjase cu anchetele sale marii comercianți de droguri din Columbia, potrivit rador.ro.
Pe 2019, jurnaliştii Wa Lone şi Kyaw Soe Oo, care execută în prezent o pedeapsă de şapte ani de închisoare în Myanmar, au fost recompensaţi joi cu Premiul ”Guillermo Cano” pentru libertatea presei în lume, decernat de Organizaţia Naţiunilor Unite pentru Educaţie, Ştiinţă şi Cultură (UNESCO), transmite dpa.
UNESCO i-a înmânat acest premiu lui Thura Aung, unul dintre fraţii lui Wa Lone, în cadrul unei ceremonii desfăşurate în capitala Etiopiei, Addis Abeba.
”Jurnaliştii au dorit doar să-şi facă meseria. Ei erau adevăraţi reporteri”, a declarat Thura Aung, care a primit distincţia în numele celor doi jurnalişti care lucrau pentru agenţia de presă britanică Reuters.
Wa Lone (32 de ani) şi Kyaw Soe Oo (28 de ani), găsiţi vinovaţi de încălcarea secretului de stat, au fost condamnaţi pe 3 septembrie 2018 la şapte ani de închisoare în Myanmar. Aflaţi în detenţie din decembrie 2017, ei anchetau reprimarea membrilor comunităţii Rohingya de către armata birmană.
Guvernul birman susţine că operaţiunile armatei, care au dus la părăsirea căminelor de către 725.000 de membri ai comunităţii Rohingya, au constituit un răspuns justificat la atacurile comise de gruparea insurgentă Armata de Salvare Arakan Rohingya (ARSA) asupra a zeci de obiective din statul Rakhine, din nord-vestul Myanmarului, în august 2017.
În luna februarie 2018, agenţia de presă Reuters a publicat o anchetă jurnalistică realizată de Wa Lone şi Kyaw Soe Oo cu privire la masacrarea a zece bărbaţi Rohingya în apropierea satului Inn Din, caz în care armata birmană s-a văzut nevoită să recunoască faptul că soldaţii săi au comis crime.
ONU şi mai multe organizaţii internaţionale pentru drepturile omului au acuzat guvernul din Myanmar de epurare etnică şi genocid contra musulmanilor Rohingya.
Premiul are o valoare de 25.000 de USD şi este finanțat de Cano Foundation (Columbia) şi The Helsingin Sanomat Foundation (Finlanda).
Democrația autentică nu poate exista fără libertatea presei.
La multi ani tuturor colegilor de breaslă din Banatul de Munte și din lume!
Epilog: „Presa liberă poate fi bună sau rea, dar în mod sigur fără libertate va fi întotdeauna rea”. Albert Camus
Sursa foto:R.R.A.