Ziua mondială a artei marcată şi la Reşiţa
Ziua mondială a artei este marcată în fiecare an, la 15 aprilie, ca o recunoaştere a contribuţiei oamenilor de artă la îmbogăţirea culturii şi spiritualităţii universale. Data a fost aleasă în memoria pictorului, sculptorului, arhitectului, inventatorului şi umanistului italian Leonardo da Vinci (15 aprilie 1452 – 2 mai 1519), considerat un simbol al liberei exprimări, un vizionar în lumea artelor, el fiind şi autorul celebrului adagiu „În viaţă, frumuseţea dispare. În artă, nu”.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 14 aprilie 2021, 16:00
Arta se prezintă în nenumărate forme, dar categoriile oficiale, stabilite pentru prima oară în Grecia antică, au fost arhitectura, pictura, sculptura, muzica, literatura şi dansul, cărora li s-a adăugat, în 1911, cinematograful, considerat cea de a şaptea artă.
Instituită la iniţiativa Asociaţiei Internaţionale a Artei, în cadrul celei de a XVII-a Adunări generale de la Guadalajara, Mexic, Ziua mondială a artei a fost marcată pentru prima dată în anul 2012.
Uniunea Artiştilor Plastici din România este membră a Asociaţiei Internaţionale de Artă.
Evenimentul va fi marcat şi la Reşiţa prin expoziţia de pictură „Noua realitate”, cu lucrări semnate de artiştii plastici cărăşeni, prof. Viorica Ana Farkaş şi Tatiana Ţibru. Vernisajul va avea loc, joi, 15 aprilie, iar expoziţia rămâne deschisă la Biblioteca germană „Alexander Tietz” timp de o săptămână, până în 22 aprilie. Vizionarea acesteia se va face cu programare telefonică prealabilă, au anunţat organizatorii.