Ziua Limbii Române
31 august este „Ziua Limbii Române”, instituită prin Legea nr. 53/2013. Iniţiatorii Legii au pornit de la ideea că limba unei naţiuni este un puternic instrument de păstrare a identităţii naţionale, cu atât mai mult cu cât, în prezent, există peste 10 milioane de etnici români care trăiesc în afara graniţelor de stat ale României.
Articol editat de Radio Resita, 31 august 2019, 07:07 / actualizat: 2 septembrie 2019, 6:57
La Biblioteca municipală din Timişoara, vineri, 30 august, a avut loc manifestarea intitulată „Sărbătoarea Limbii Române”. A participat la acest eveniment şi corespondentul Radio Reşiţa din Banatul Sârbesc, Vasile Barbu, în calitate de scriitor şi preşedinte al Societăţii Cultural-Artistice „Tibiscus” din Uzdin:
Această zi poate fi marcată de autorităţile şi instituţiile publice, inclusiv de reprezentanţele diplomatice şi institutele culturale ale României, precum şi de către alte instituţii româneşti din străinătate, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative, cu caracter evocator sau ştiinţific. Manifestările au loc pentru a sprijini pe românii de acasă şi de pretutindeni în vederea conservării şi cultivării limbii române şi prin aceasta, a valorilor identitare.
În Republica Moldova, din 1990, la 31 august este marcată sărbătoarea „Limba noastră”. La 31 august 1989, Parlamentul de la Chişinău a votat trecerea de la alfabetul chirilic la cel latin. Sunt de atunci 30 de ani. Din 2006, la 31 august este organizat în Bucureşti „Concertul limbii române”, pe treptele Teatrului Naţional din Bucureşti.
Prin intermediul ascultătorilor noştri, Radio România Reşiţa a pus bazele înfiinţări unei biblioteci de carte în limba română la Maramorak în Serbia. Biblioteca numără acum peste 7 mii de volume. Despre stadiul actual, dar şi în contextul Zilei Limbii Române, Ada Botezan a stat de vorbă cu preşedintele Consiliului Parohial din Maramorak, Victor Simu.