1 octombrie – Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice
Ziua Internațională a Persoanelor Vârstnice este sărbătorită în fiecare an, în data de 1 octombrie. Cu această ocazie, ne reamintim cât de valoroși sunt oamenii, indiferent de vârsta lor, iar noi, românii ne putem aminti de cunoscutul proverb „Cine n-are bătrâni să-și cumpere”.
Articol editat de Anca Bălălău, 1 octombrie 2024, 07:21
Mulți dintre noi purtăm icoana unor amintiri și povețe, cum se spune în Banat, urma caldă a mâinilor lor aspre de muncă când ne mângâia pe obraz, sau ritualul de marile sărbători creștine. Ducem mirosul acelor vremuri în ADN-ul nostru, apartenența la familia creștină românească.
Celor care astăzi mai pot deschide ușa seniorilor lor trăiesc cu adevărat un privilegiu.
Seniorii noștri ne umplu amintirile copilăriei, mângâierea bunicilor sau a părinților, sunt ’’rezerva de apă în pustiul vieții,’’ când cineva trebuie să ne panseze ’’genunchii răniți în lupte mai mari sau mai mici’’, seniorii noștri sunt rădăcinile care ne aduc acasă de peste tot din lume, gândurile lor bune sunt fumul ce iese pe hornul casei părintești în momentele când rătăcim după o simplă nevoie de liniște.
Sărbătoarea seniorilor a fost instituită la 14 decembrie 1990, de Adunarea Generală a Organizaţiei Naţiunilor Unite, în baza Rezoluţiei nr. 45/ 106. A fost iniţiată în 1982 prin elaborarea unui Plan internaţional de acţiune privind ajutorarea persoanelor în vârstă. Planul a fost adoptat în acelaşi an de către Adunarea Mondială privind Îmbătrânirea şi aprobat de către Adunarea Generală a ONU.
În 2002, a doua Adunare Mondială privind Îmbătrânirea a adoptat Planul internaţional de acţiuni privind îmbătrânirea, pentru a răspunde provocărilor cu care se va confruntă populaţia în vârstă în secolul al XXI-lea, şi, totodată, pentru a promova dezvoltarea unei societăţi pentru toate vârstele.
Potrivit ONU, la nivel mondial, populaţia de peste 60 de ani este estimată să ajungă la 1,4 miliarde în 2030. La nivel european, speranţa de viaţă atinge, în 2050, valoarea medie de 81 de ani la femei şi 75 de ani la bărbaţi.
Fenomenul îmbătrânirii populaţiei implică necesitatea acordării unei atenţii sporite nevoilor speciale şi problemelor cu care se confruntă persoanelor în vârstă, în special în privinţa riscului sărăciei şi excluziunii sociale.
Nouă ne rămâne, înainte de orice, datoria morală de a respecta și susține pe cei care au ajuns la vârste respectabile, de a le dărui prețuirea și sprijinul nostru tuturor persoanelor vârstnice.
Echipa Radio România Reșița transmite mulțumirile și prețuirea sa tuturor seniorilor noștri ascultători, într-un sincer La Mulți Ani!