Ziua Internaţională a Drepturilor Omului, 70 ani de la proclamarea Declaraţiei Universale
Articol editat de Casandra Silitra, 10 decembrie 2018, 12:10 / actualizat: 10 decembrie 2018, 13:14
Ziua Ibternaţională a Drepturilor Omului este celebrată în fiecare an în 10 decembrie – ziua în care Adunarea Generală a Organizației Națiunilor Unite a adoptat, în 1948, Declarația Universală a Drepturilor Omului. În 2017, Ziua Drepturilor Omului a dat startul unei campanii, care a durat un an și marchează, în 2018, aniversarea a 70 de ani de la semnarea documentului care a proclamat drepturile pe care toată lumea le are, indiferent de rasă, culoare, religie, sex, limbă, opinie politică sau de altă natură. Este cel mai tradus document din lume, disponibil în peste 500 de limbi.
Organizaţia Pentru Apărarea Drepturilor Omului este o asociaţie cu caracter umanitar, apolitică, nelucrativă, independentă, institutională, religioasă sau de vreo altă natură, constituită în conformitate cu prevederile Costituţiei României, privitoare la dreptul de asociere al persoanelor fizice sau juridice.Anul acesta Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pune accentul pe importanţa drepturilor minorităţilor sexuale ca drepturi ale omului, în contextul local şi naţional.
Anul acesta, Ziua Internaţională a Drepturilor Omului pune accentul pe importanţa drepturilor minorităţilor sexuale ca drepturi ale omului, în contextul local şi naţional.
La Timişoara, timp de 2 zile, s-au întâlnit grupuri şi organizaţii ale societăţii civile din Bucureşti, Timişoara şi Cluj pentru a participa la evenimente diverse, printre care un workshop privind priorităţile comunităţii LGBT, o proiecţie de film, o discuţie despre activismul LGBT, lansarea arhivei queer Adrian Newell Păun, un eveniment de networking dedicat comunităţii LGBT, un tur ghidat prin spaţiile necunoscute ale Timişoarei şi un târg al iniţiativelor LGBT din toată ţara
„La urma urmei, de unde încep drepturile universale ale omului? Din locuri mici, atât de apropiate şi de mici încât nu pot fi văzute pe hărţile lumii… În astfel de locuri, fiecare bărbat, femeie şi copil caută justiţie egală, oportunităţi egale, demnitate egală, fără vreo discriminare” – Eleanor Roosevelt.