Ziua internațională a Comemorării Victimelor Sclaviei și Comerțului Transatlantic cu Sclavi
Timp de peste 400 de ani, peste 15 milioane de bărbați, femei și copii au fost victimele tragicului comerț transatlantic cu sclavi, unul dintre cele mai întunecate capitole din istoria omenirii.
Articol editat de Radio Resita, 25 martie 2022, 11:38
În fiecare an, la 25 martie, Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Sclaviei și Comerțului Transatlantic cu Sclavi oferă ocazia de a-i onora și de a-i aminti pe cei care au suferit și au murit din cauza sistemului brutal de sclavie. Ziua Internațională își propune, de asemenea, să crească gradul de conștientizare cu privire la pericolele rasismului și ale prejudecăților de astăzi.
Comerț transatlantic cu sclavi
Comerțul transatlantic cu sclavi a fost un comerț triunghiular între Europa, Africa de Vest și Americi și a fost un sistem extrem de profitabil, pe care s-a întemeiat o mare parte din bogăția Marii Britanii. Bărbații, femeile și copiii au fost vânduți ca sclavi în diferitele sisteme de comerț cu sclavi. Până la 2,4 milioane de sclavi au murit în timpul călătoriilor și alte milioane au murit la scurt timp după sosirea lor în Lumea Nouă.
În ciuda faptului că sclavii erau ființe umane normale, armatorii i-au tratat ca pe mărfuri. Sclavii au fost expediați cât mai repede și mai ieftin posibil, iar mai apoi au fost vânduți pentru a lucra în plantații, câmpuri de orez, mine și ca servitori domestici.
În 1807, Marea Britanie a adoptat prima legislație care interzicea comerțul cu sclavi, iar până în 1815, britanicii au făcut presiuni asupra Țărilor de Jos, Franței, Spaniei și Portugaliei să facă același lucru.
Comerțul transatlantic cu sclavi a fost cea mai mare migrație forțată din istorie și, fără îndoială, una dintre cele mai inumane. Exodul extins al africanilor s-a răspândit în multe zone ale lumii pe o perioadă de 400 de ani și a fost fără precedent în analele istoriei umane înregistrate.
Ca rezultat direct al comerțului transatlantic cu sclavi, cea mai mare mișcare a africanilor a fost către Americi – 96% dintre captivii de pe coastele africane sosind cu nave de sclavi înghesuite în porturile din America de Sud și Insulele Caraibe.
Din 1501 până în 1830, patru africani au traversat Atlanticul pentru fiecare european, făcând ca demografia Americilor din acea eră să fie mai mult o extensie a diasporei africane decât una europeană. Moștenirea acestei migrații este încă evidentă astăzi, cu populații mari de oameni de origine africană care trăiesc pe întreg continentul american.
Statele Unite au abolit oficial sclavia în 1865.
Comemorarea victimelor
În comemorarea victimelor, Adunarea Generală, prin rezoluția sa 62/122 din 17 decembrie 2007, a declarat ziua de 25 martie Ziua Internațională de Comemorare a Victimelor Sclaviei și Comerțului Transatlantic cu Sclavi, care urmează să fie sărbătorită anual.
Rezoluția a cerut, de asemenea, instituirea unui program de sensibilizare pentru a mobiliza instituțiile de învățământ, societatea civilă și alte organizații pentru a inculca generațiilor viitoare „cauzele, consecințele și lecțiile comerțului transatlantic cu sclavi și pentru a comunica pericolele rasismului și prejudecăților”.