Ziua Imnului Național al României a fost sărbătorită în mod festiv, la Reșița
Prefectura Caraș-Severin și Centrul Militar Județean au organizat luni, un simpozion cu caracter evocator şi ştiinţific despre acest simbol al statului. Evenimentul a avut loc în sala de festivități a Muzeului Banatului Montan, iar gazdă a fost Carmen Albert, șeful Serviciului de Cercetare-Evidență din cadrul instituției.
Articol editat de Sebastian Dragomir, 29 iulie 2024, 15:30
În discursul său, prefectul Ioan Dragomir a citit mesajul premierului Marcel Ciolacu, dar și-a exprimat și dorința ca imnul de stat să se audă cât mai des la Olimpiada de la Paris.
Versurile imnului naţional aparţin lui Andrei Mureşanu, iar muzica a fost compusă de Anton Pann. Despre rolul imnului în istoria țării a vorbit în cadrul simpozionului și profesorul doctor în istorie, Nicolae Magiar.
„Deşteaptă-te, române!” a fost un cântec foarte drag românilor, insuflându-le curajul în timpul momentelor cruciale, în timpul Războiului de Independenţă (1877-1878), cât şi în timpul primului şi al celui de-al doilea Război Mondial.
Ziua Imnului Naţional a fost instituită în anul 1998, printr-o lege care prevede că această zi va fi marcată de către autorităţile publice şi de către celelalte instituţii ale statului, prin organizarea unor programe şi manifestări cultural-educative.
La simpozionul de astăzi, de la Reșița au fost prezenți alături de prefect, șefii structurilor din MAI și MapN, numeroși militari, dar și invitați civili. „Deşteaptă-te, române!” a fost intonat solemn de reșițeanca Dariana Cocora, studentă a Facultății de Muzică și Teatru din Timișoara.
Poemul „Un răsunet” al lui Andrei Mureşanu, redactat şi publicat în timpul Revoluţiei de la 1848, a fost pus pe note în câteva zile, deoarece îl aflăm cântat pentru prima oară pe data de 29 iulie 1848 la Râmnicu Vâlcea. Poemul va deveni imn sub titlul „Deşteaptă-te, române!”, câştigându-şi instantaneu gloria recunoscută datorită mesajului energic şi mobilizator pe care-l conţine.
Imediat după Revoluţia din decembrie 1989, ”Deşteaptă-te române!” a fost ales imn naţional al României, fiind consacrat prin Constituţia din 1991. El este considerat simbol naţional, alături de drapelul tricolor, stema ţării şi sigiliul statului.