[AUDIO-FOTO] Ziua Eroilor, marcată la Caransebeș
Pe 10 iunie 2021, ortodocșii sărbătoresc Înălțarea Domnului, consacrată prin hotărârile BOR și ca Ziua Eroilor, evocând memoria celor căzuţi de-a lungul veacurilor pe câmpurile de luptă, pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului.
Articol editat de Radio Resita, 10 iunie 2021, 16:19 / actualizat: 11 iunie 2021, 9:19
Municipiul Caransebeș a comemorat eroii neamului la cimitirul Eroilor și Parcul Dragalina unde au fost prezente oficialități locale, județene, parlamentare, militare, religioase, dar si elevi, și reprezentanți ai altor instituții sau asociații, care au depus coroane de flori la troița ridicată în memoria eroilor căzuți și la statuia generalului Ion Dragalina.
Slujbă religioasă a fost oficiată de protopop Florin Ciucur:
”Sărbătoarea națională de pomenire a eroilor neamului la praznicul Înălțării Domnului este un bun prilej anual de înnoire a memoriei înaintașilor noștri care împlinind idealul de veacuri al românilor ne-au oferit în dar o Românie unită și integră. Acest eveniment nu este o obligație care îndatorează, ci o necesitate, mai ales acum când ne aflăm la maturitatea celor peste o sută de ani de la unirea tuturor provinciilor românești într-o singură țară.”
Au fost depuse coroane de flori la statuia generalului Ioan Dragalina și căpitan Mihai Birău, comandantul Garnizoanei Caransebeș le-a reamintit celor prezenți de jerfa eroilor români:
Primarul, Felix Borcean s-a declarat bucuros că primul eveniment public organizat in Caransebeș coincide cu Ziua Eroilor și l-a prezentat pe Emil Constantin, caransebeșanul orfan care s-a realizat prin forțe proprii, iar acum ajută familiile nevoiașe din municipiu. Un erou anonim, după cum l-a numit edilul Felix Borcean:
Cu această ocazie, primarul Felix Borcean le-a înmânat și titlul de cetățean de onoare al Caransebeșului medicului Bhupinder Singh și istoricului Constantin Brătescu.
România a pierdut în Marele Război aproape un milion de militari şi civili.
În omagierea eroilor căzuţi la datorie, un rol deosebit de important l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919, sub înaltul patronaj al reginei Maria, care a devenit, în 1927, Societatea „Cultul Eroilor” şi mai târziu, de la 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria”. Acestei societăţi i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol, dar şi construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară.