Ziua Eroilor la Reșița: Ceremonie militară și religioasă în Parcul Tricolorului
Cu ocazia Zilei Eroilor, marcată anual pe 13 iunie, Instituția Prefectului Caraș-Severin, Consiliul Județean Caraș-Severin, Primăria Reșița și Garnizoana Reșița organizează un ceremonial militar și religios solemn la Monumentul din Parcul Tricolorului.
Articol editat de Valentina Adam, 12 iunie 2024, 20:00 / actualizat: 12 iunie 2024, 21:07
Ceremonia va avea loc joi, 13 iunie 2024, începând cu ora 12:00:
– Primirea oficialităților
– Săvârșirea serviciului religios
– Scurte luări de cuvânt
– Depunerea de coroane, jerbe și buchete de flori la monument
– Defilarea gărzii de onoare
„Sunt invitați să participe cetățenii municipiului Reșița, reprezentanți ai autorităților publice locale, reprezentanți ai partidelor politice, reprezentanți ai asociațiilor, ligilor și fundațiilor, veterani de război, cadre militare în rezervă și în retragere, elevi, studenți și reprezentanți ai mass-media”, transmite Centrul Militar Județean Caraș-Severin.
Ziua Eroilor este marcată în fiecare an, Înălțare, la 40 de zile de la Paște.
România a plătit un tribut greu în Primul Război Mondial prin cei aproape un milion de militari şi civili căzuţi la datorie. Prevederile Tratatului de la Versailles din 1919, ce vizau ţara noastră, s-au concretizat prin Decretul-lege nr. 1693/4 mai 1920, care a stabilit ca Ziua Eroilor să fie sărbătorită cu prilejul Zilei Înălţării Domnului Iisus Hristos, dată decretată sărbătoare naţională a poporului român. Ţara noastră a devenit, astfel, primul stat care i-a asimilat pe eroii străini celor naţionali. Totodată, în acelaşi tratat, era prevăzută, printre altele, obligativitatea întreţinerii mormintelor ostaşilor îngropaţi pe teritoriile statelor respective, precum şi a operelor comemorative de război dedicate acestora, în semn de recunoştinţă pentru sacrificiul suprem al celor căzuţi la datorie, potrivit site-ului Ligii Militarilor Profesionişti, www.ligamilitarilor.ro.
Prin hotărârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrată ca Zi a Eroilor şi sărbătoare naţională bisericească. Astfel, în toate bisericile, mănăstirile şi catedralele ortodoxe din ţară şi străinătate se face pomenirea tuturor eroilor români căzuţi de-a lungul veacurilor pe toate câmpurile de luptă pentru credinţă, libertate, dreptate şi pentru apărarea ţării şi întregirea neamului, se arată într-un comunicat al Patriarhiei şi publicat pe site-ul https://www.crestinortodox.ro/.
Un rol deosebit de important, în omagierea eroilor, l-a avut Societatea „Mormintele Eroilor Căzuţi în Război”, înfiinţată în 1919, sub înaltul patronaj al reginei Maria, care a devenit, în 1927, Societatea „Cultul Eroilor” şi mai târziu, de la 1 august 1940, „Aşezământul Naţional Regina Maria”. Acestei societăţi i se datorează inaugurarea, în anul 1923, a Mormântului Ostaşului Necunoscut, amplasat iniţial în faţa Muzeului Militar Naţional din Parcul Carol, dar şi construirea, în perioada interbelică, a numeroase monumente şi plăci comemorative în majoritatea localităţilor din ţară.