Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului
În perioada 11 mai – 25 mai, Episcopia Caransebeșului organizează cea de-a XVII-a ediție a Zilelor credinţei şi culturii, prilejuite de hramul Catedralei Episcopale „Învierea Domnului”.
Articol editat de Gerhard Chwoika, 10 mai 2024, 20:41 / actualizat: 12 mai 2024, 11:51
Pentru Radio Reşiţa, consilierul cultural al Episcopiei Caransebeşului, arhimandrit dr. Casian Ruşeţ:
Manifestările au debutat încă de sâmbătă, 11 mai începând cu ora 17.00, prin primirea moaștelor Sfântului Grigorie Decapolitul, aduse de la Mănăstirea Bistrița – Vâlcea, ce vor rămâne spre închinare în Catedrala Episcopală până duminică, 12 mai, după-amiază.
În Duminica Tomii, un sobor de ierarhi, membri ai Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române, începând cu ora 9.30, vor săvârși Sfânta Liturghie în Catedrala Episcopală.
După oficierea Sfintei Liturghii, în faţa Catedralei Episcopale, Episcopia Caransebeşului va organiza un spectacol de promovare a tradiţiilor și folclorului bănăţean, la care vor participa formaţii de dansatori şi tineri care îşi vor prezenta portul popular.
La ora 16.00, în centrul civic al municipiului Caransebeș, va avea loc inaugurarea bustului poetului național Mihai Eminescu.
Joi, 16 mai va avea loc Festivalul Coral de Muzică Religioasă „Miron Cristea”, ediția a XIV-a, un festival dedicat în special corurilor parohiale, găzduit în Catedrala Episcopală „Învierea Domnului”.
În curtea interioară a reședinței episcopale din Caransebeş, se va desfășura sâmbătă, 18 mai, Festivalul de poezie în grai bănăţean „Credinţă şi lumină”.
Zilele credinţei şi culturii în Episcopia Caransebeşului se vor încheia sâmbătă, 25 mai cu Festivalul „Timotei Popovici” al corurilor de tineret, ediția a 39-a în sala mare a Casei de Cultură „George Suru” din Caransebeș.