Zeci de mii de hectare de păduri virgine, în patrimoniul UNESCO
Între pădurile virgine de fag din ţara noastră care au fost cuprinse recent în patrimoniul UNESCO, o suprafaţă însemnată se află pe suprafaţa Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
Articol editat de Radio Resita, 19 iulie 2017, 08:54
„Se pare că la noi, în România, pădurile de fag au ponderea cea mai mare din Europa şi acesta este adevărul, iar judeţul Caraş-Severin se bucură de aceste suprafeţe de fag! La noi, în Parcul Naţional Domogled-Valea Cernei, suprafaţa care a fost desemnată ca fiind zonă de păduri virgine este de aproxiamtiv 10.000 de hectare. Vreau să precizez faptul că în presă s-a mai dat o suprafaţă de încă 50.000 de hectare că ar fi păduri virgine… Nu există aşa ceva! Este vorba, de fapţ de zona-tampon care înconjoară aceste nuclee de păduri virgine şi în această zonă se fac intervenţii – şi s-au făcut şi în anii anteriori – astfel încât nu se pot încadra în categoria pădurilor virgine sau cvasivirgine! Din cele 10.000 de hectare de pădure virgină, cam 6.000 de hectare sunt pe raza judeţului Caraş-Severin, restul sunt pe suprafaţa judeţelor Gorj şi Mehedinţi. Primul nucleu este foarte aproape de staţiunea Băile Herculane şi începe chiar după sediul Centrului de vizitare… e vorba de pădurile limitrofe Văii Cernei, bineînţeleş către partea superioară a versanţilor şi cea mai importantă este pădurea din Iauna Craiovei, cu o suprafaţă de 3.000 de hectare – un grup compact de pădure – în care, dacă îmi permiteţi o glumă, de la potopul lui Noe încoace nu a mai fost nimeni pe acolo, n-a mai călcat niciun picior de om!” ne-a declarat ing. Ioan Gaşpar – directorul Parcului Naţional Domogled-Valea Cernei.
Şi, totuşi, piciorul de om poate avea acces în aceste păduri virgine, dar nu foarte mult şi foarte uşor! „Până în apropiere de acest trup de pădure se poate ajunge cu maşina pe DN67D, apoi pe DN66A, iar de acolo la intersecţia cu drumul spre Valea Craiovei şi după aproximativ 7 km este o potecă făcută de Administraţia Parcului şi Ocolul Silvic Băile Herculane, ca să parcurgem o suprafaţă relativ mică din această pădure, dar suficient ca să înţelegem ce înseamnă o pădure virgină!”, ne precizează ing. Ioan Gaşpar.
Paul-Sever SMADU