Zeci de medici agresaţi în vestul ţării! Cadrele medicale cer protecție!
Articol editat de Daiana Rosca, 2 aprilie 2016, 05:17 / actualizat: 2 aprilie 2016, 8:37
Zilnic, medicii, asistentele, infirmierele și în general angajaţii din spitalele din vestul ţării trebuie să suporte tot felul de agresiuni în timpul muncii, fie ele fizice sau verbale. În ultimii ani s-au săvârșit tot mai multe violențe asupra personalului medical. „85 la sută dintre agresiuni sunt verbale, iar peste 10 la sută sunt fizice. Doar 4,2 la sută din personalul din sănătate a scăpat de agresiuni. Propunem o mai bună pază în spital, dar și revenirea la programul vechi de vizită a pacienților, când se știa că sunt două, trei zile de vizită pe săptămână, și nu în fiecare zi. Acum avem mai mulți aparținători în spitale și mai puțini bolnavi. O cauză a creșterii numărului agresiunilor este și scăderea încrederii în personalul medical și în actele medicale”, a spus Livius Cârstea, președintele sindicatului SANITAS Timiș.
Cei de pe salvări sunt cei mai expuși. Aceștia au solicitat, nu de puține ori, intervenția poliției sau a jandarmeriei. „Suntem expuși fizic agresiunilor. Nu puțini sunt bolnavii psihici care ne agresează, pacienții depresivi pot să devină extrem de agresivi, mai ales bărbații tineri. Stările de ebrietate sunt foarte dese. Probleme mari le avem și din cauza celor care se droghează”, spune Leonida Iancu, șeful Serviciului Județean de Ambulanță Timiș.
Cei care agresează de obicei personalul medical sunt cei care se află sub influenţa anumitor substanţe halucinogene, cei în stare de ebrietate, cei care au afecțiuni psihice. În urma dezbaterii se va realiza un nou proiect care să conţină cu exactitate modul în care vor fi pedepsiţi pacienţii agresivi. Acesta va fi trimis Ministerului Sănătăţii dar şi Guvernului pentru a fi aprobat.
Sursă: Ziua de Vest
Daiana Roşca